Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OP: Entistä harvempi otti keväällä korkosuojan uuteen asuntolainaan

Yhä useampi OP-pankin asiakas on alkuvuonna ottanut asuntolainaansa korkosuojauksen.

Korkosuojauksia otettiin vilkkaasti etenkin alkuvuonna, mutta kevään edetessä niiden suosio laski uusissa asuntolainoissa.

– Helmikuussa uusista asuntoluotoista suojattiin vielä 43 prosenttia, mutta sen jälkeen suojausaste on pudonnut, ja huhtikuussa asuntoluotoista suojattiin 32 prosenttia, sanoo johtaja Satu Nurmi OP:n tiedotteessa.

Syynä on korkosuojauksen hinnan nousu.

– Euriborin nousu näkyy nyt korkosuojausten hinnoissa, mikä on laskenut korkosuojien kysyntää kesää kohden.

Vanhoissa asuntolainoissa korkosuojausten osuus oli helmikuussa 13 prosenttia, mutta huhtikuussa niiden osuus nousi 26 prosenttiin.

Eniten lainojaan suojaavat OP:n mukaan nuoret ja vanhat asiakkaat ja vähiten keski-ikäiset. Korkein suojausaste on 200 000–300 000 euron lainoissa.

Asuntolainoissa yleisesti käytetty 12 kuukauden euribor on noussut etenkin touko–kesäkuussa jyrkästi. Se noteerattiin 1,067 prosentissa keskiviikkona 15. kesäkuuta.

Torstaina noteeraus oli maltillisesti alhaisempi, eli 1,058 prosenttia.

OP:n mukaan korkojen nousu näyttää hillitsevän suomalaisten asunnonostointoa, mutta kovin dramaattinen muutos ei ole ollut.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan laski helmi–maaliskuussa OP:n mukaan asuntolainojen hakemusmääriä, mutta toukokuussa kysyntä vilkastui jälleen.

Maltillisen alkuvuoden jälkeen OP:n tilastot osoittavat asuntolainahakemusten määrän palautuneen toukokuussa hieman alle koronapandemiaa edeltäneen tason.

– Arvioimme, että kesän ja syksyn aikana asuntolainankysyntä jatkaa tasolla, jolla olimme ennen koronapandemian aikana syntynyttä kysyntäpiikkiä, sanoo Satu Nurmi OP:n tiedotteessa.