Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lääkärit kiitävät nyt merellä 640 hevosvoiman veneellä – tyypillinen lasku 400 euroa

Lauttasaaressa toimii toista kesää lääkärivenepalvelu, joka auttaa veneilijöitä, mikäli apua tarvitaan.

Lauttasaareen avattiin tänä keväänä ensisijaisesti veneilijöitä palveleva yksityinen lääkäriasema.

– Tapaturmien hoidot tehdään asemalla, jonne pääsee veneellä. Jos rantaan ei pääse, voi kysyä mahdollisuuttamme lähteä veneellä auttamaan, toteaa palvelusta Saaristolääkäreiden lääkäri Janne Castrén.

Saaristolääkäreiden yli 11 metriä pitkä Delta 340 SW-vene kelluu HSK:n venesatamassa Vattuniemessä. Kyseessä on toinen vuosi, kun lääkärivenepalvelua toteutetaan juhannukseen asti myös Helsingin lähisaariin. Sen jälkeen palvelu siirtyy elokuun alkuun saaristomerelle, jonne myös monet helsinkiläiset kesälomien alettua suuntaavat.

– Veneilijöille on tyypillistä erilaiset vammat, kuten selkä-, nilkka- ja rannevammat, toteaa Castrén.

Veneessä tehdään pienkirurgisia toimenpiteitä, mitataan tulehdusarvoja, annetaan akuuttien tautien hoitoon tarvittavia lääkehoitoja ja nesteytystä sekä punkki- ja jäykkäkouristusrokotuksia. Veneessä on korvaimulaite ja defibrillaattori eli sydäniskuri.

– Ihmisillä on kesällä kaikenlaista. Angiina ja streptokokki ovat tyypillisiä kesätauteja. Ruoto saattaa jäädä kurkkuun tai uistimen koukku on jäänyt kiinni. Koukku täytyy katkaista ja tehdä toimenpide paikallispuudutuksessa, Castrén toteaa.

Ruoto saattaa jäädä kurkkuun tai uistimen koukku on jäänyt kiinni.

Lääkärivene ennättää paikalle 1–2 tunnin kuluttua sen kutsumisesta. Lääkäriasemalta lähtee veneen mukaan aina yksi lääkäri.

Erilaiset lääkäri- ja sairaanhoitopalvelut ovat lisääntyneet viime vuosina. Palvelut tulevat yhä useammin potilaan luo.

Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja, yleislääkäri Heikki Pärnänen ei pelkää palveluiden monipuolistuessa alan villiintyvän, koska toiminta on luvanvaraista ja viranomaisten valvomaa, mutta erilaisten virtuaalisten palveluiden lisääntyminen huolettaa.

– Koronan myötä on tullut selvä buusti virtuaalisesti tarjottaviin lähipalveluihin. Jos homma menee sille linjalle, että ihminen kertoo puhelimessa, että olen tällä tavalla kipeä ja lääkäri tekee diagnoosin sekä määrää hoidon pelkän puhelinkontaktin perusteella, suhtaudun siihen hyvin epäillen. Se ei vastaa sitä mitä lääkärin työ pitäisi mielestäni olla.

– Yleistä neuvontaa ja hoidon tarpeen arviointia voidaan usein antaa puhelimitsekin, mutta diagnostiikka edellyttää vähintään potilaan näkemistä ja useimmiten koskettamistakin, Pärnänen jatkaa.

Pärnänen muistuttaa, että kotiin tulevat lääkäripalvelut eivät ole uusi asia. Liikkuvia palveluita on ollut ainakin viimeisen sadan vuoden ajan.

– Yksi klassisin esimerkki on kotisairaanhoidon palvelut. Uudempi vastaava on kotisairaalapalvelu.

640-hevosvoimainen lääkärivene näyttää ulkoapäin tavalliselta veneeltä. Sisällä istuinryhmän ympärillä oleva pöytä on säädettävä ja muuttuu tarvittaessa kaksimetriseksi laveriksi.

– Emme ensisijaisesti anna ensihoitoa. Kiireellisissä tilanteissa tulee aina soittaa 112:een, Castrén korostaa.

Viime kesänä yhteydenottoja tuli Helsingissä vain muutamia, mutta Castrén uskoo, että uusien ulkoilusaarten, kuten Vallisaaren ja Isosaaren, avauduttua yhteydenottoja saattaa tänä kesänä tulla enemmän.

– Helsingissä etäisyydet mantereelle ovat tosin tavallisesti melko lyhyitä. Saaristomerellä sen sijaan apu voi olla jopa viiden lossin takana.

Lääkäriveneen kutsuminen paikalle maksaa noin 400 euroa. Tuntiveloitus on noin 150 euroa ja lisäksi tulevat polttoainekustannukset. Laaja koti- tai matkavakuutus korvaa kuluja.