Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon kätköissä uinuu vähän tunnettu alppiruusupuisto, jolla on koskettava tarina – "Vuosien saatossa taimia on istutettu ainakin 250"

Tunnetun kotiseutuvaikuttajan Anja Pankasalon muistopuistoa pyritään edelleen kasvattamaan Espoon Laajalahdessa. Raidejokerin valmistuessa puistoon on entistä helpompi tulla.

Moni suunnistaa alkukesästä Haagan tunnettuun alppiruusupuistoon, mutta rodojen kukintaa voi ihailla Espoossakin.

Laajalahdessa sijaitsevassa Anja Pankasalon puistossa alppiruusujen kukinta on nyt kauneimmillaan.

Puiston perusti 1990-luvun puolivälissä moneen asiaan Laajalahdessa ja Espoossa vaikuttanut Anja Pankasalo. Pankasalon menehdyttyä vuonna 2015 puistosta on huolehtinut Laajalahti-seura.

– Istutamme puistoon lähes joka vuosi uusia taimia. Niitä on vuosien saatossa istutettu ainakin 250, mutta osan olemme menettäneet ankarina talvina. Nyt alppiruusuja on reilut sata, kertoo Raili Lindberg Laajalahti-seurasta.

Puisto oli raidejokerin rakennustöiden vuoksi jonkin aikaa suljettuna, mutta nyt sinne on jälleen avoin pääsy. Alppiruusuja pääsee ihailemaan Kirvuntieltä kohti Kurkijoentietä kulkevalta kevyen liikenteen väylältä.

Tulevaisuudessa puistoon löytänee entistä useampi, sillä se sijaitsee aivan raidejokerin pysäkin vieressä.

Lindberg kertoo, että puistoa pyritään edelleen kasvattamaan.

– Olemme saaneet paljon alppiruusun taimia lahjoituksina, ja monet ovat tuoneet myös pihoiltaan liian isoiksi kasvaneita rodoja. Otamme mielellämme lisää taimia vastaan. Tietysti toivoisimme myös, että nyt kun puisto tulee näkyvälle paikalle, kaupunkikin lahjoittaisi taimia, Lindberg mainitsee.

Alppiruusujen kukinta Laajalahdessa jatkuu vielä jonkin aikaa, sillä lajikkeet on Lindbergin mukaan pyritty valikoimaan niin, että ne kukkivat eri aikaan.

Anja Pankasalo toimi muun muassa Laajalahti-seurassa ja vaikutti myös kunnallispolitiikassa muun muassa kaupunginhallituksen jäsenenä. Hän vaikutti keskeisesti muun muassa Albergan kartanon säilymiseen.

Laajalahti-seura kertoo verkkosivullaan, että monet nykyisin itsestäänselvyyksinä pidetyt asiat ovat Pankasalon Anjan uurastuksen tulosta.

– Olemme kiitollisia Anjalle siitä, että Laajalahdessa on edelleen kirjasto alakerran harrastustiloineen. Olemme kiitollisia kaikesta siitä työstä, jonka Anja teki saadaksemme meluvallit Kehä I:n ja Turunväylän varteen.

– Monet muistavat Anjan järjestämät lukuisat siivoustalkoot ja vihertekokilpailut. Siivoustalkoissa siistittiin koko Laajalahtea – myös metsiköitä asukkaiden sinne kantamista puutarhajätteistä. Anjan oma puutarha oli nähtävyys ja hänen järjestämänsä viherteot sekä koko Espoon kattavat vihertekokilpailut innostivat muitakin kohentamaan ympäristöään kauniilla istutuksilla, seuran verkkosivuilla kirjoitetaan.