Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Opiskelijat ovat ajautumassa velkakuoppaan

Länsiväylässä 8.6.2022 Aki Kangasharju käsitteli ajankohtaista aihetta, opiskelijoiden toimeentuloa. Häntä on tarpeen kiittää huomion kiinnittämisestä aiheeseen, mutta kritisoida siitä, että vain myönteiset ja siten vajavaiset näkökulmat nousivat esiin.

Kangasharju viittaa Valtiontalouden tarkastusviraston raportissa selvitettyyn tietoon, että opiskelijoiden vuosittaiset tulot ovat nousseet 2010-luvulla 3 600 euroa. Tästä kuitenkin puolet on opintovelkaa, jota ei tulisi pitää tulona. Noin tuhat euroa noususta johtuu ansiotulojen lisääntymisestä.

Kolmas, mutta suhteessa vähäisin vaikuttava seikka on siirtyminen asumislisän piiristä yleiseen asumistukeen, mikä nosti opiskelijoiden saamaa asumisen tuen määrä.

Opiskelijoiden kuukausittaiset mediaanitulot ovat laskeneet vuosien 2017–2019 välillä.

Asumislisä oli jäänyt pahasti jälkeen asumiskustannusten kehityksestä vuodesta 2005 lähtien, joten olikin jo aika siirtyä hieman anteliaampaan etuuteen. Tulorajojen korotuksen suhteen tilanne on sama. Niihin ei ollut tehty vuosina 2008–2018 indeksikorotuksia, joten korotuksen tarve oli ilmeinen.

Tuoreimmat tilastokeskuksen toteuttaman Eurostudent-tutkimuksen tulokset kertovat, että opiskelijoiden kuukausittaiset mediaanitulot ovat laskeneet vuosien 2017–2019 välillä 38 eurolla. Ero VTV:n raporttiin johtuu siitä, että Eurostudent tutkii kaikkien opiskelijoiden tuloja suoralla kyselymenetelmällä, kun VTV:n käyttämät Kelan tilastot rajautuvat vain sen käytössä oleviin tietoihin ja vain opintotukea saaviin opiskelijoihin.

Opiskelijat velkaantuvat nyt hyvin nopeasti heikon toimeentulotilanteensa vuoksi. Opintolainakanta on yli kaksinkertaistunut vuoden 2017 opintotukileikkausten seurauksena ja tahti on jatkuvasti kiihtynyt. Nykyiset yliopisto-opiskelijat ennakoivat kantavansa keskimäärin arviolta 20 000 euron velkataakkaa valmistuessaan.

Näihin meidän kirjoituksiimme ei varmasti mahdu koko tilannekuva opiskelijoiden toimeentulon tilanteesta ja kehityksestä. Kangasharjun näkökulma on myönteisin mahdollinen. Siksi keskustelua ja tiedon jakamista tarvitaankin.

Sakari Tuomisto

Sosiaalipolitiikan asiantuntija

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ry