Kohonneet polttoainekustannukset ovat saaneet monen miettimään omaa autoiluaan.
Bensapumpun äärellä sadatellessa tulee ynnättyä mitkä matkat kannattaa tehdä autolla. Entä milloin auton voisikin jättää parkkiin ja vaihtaa vaikka julkisiin? Toisinaan myös kävely ja pyöräily ovat vaihtoehtoja, etenkin keskusta-alueilla asuville.
Samaan aikaan koronavuosien syventämistä talousvaikeuksista kärsivä Helsingin Seudun Liikenne (HSL) pohtii, miten saisi matkustajat nykyistä enemmän joukkoliikenteen käyttäjiksi ja sitä kautta myös maksajiksi.
Jotta bussilla tai junalla kulkemisesta tulisi autoilijalle entistä houkuttelevampaa ja kenties vaihtoehto autoilulle, pitäisi lippujen hintojen olla kohtuulliset ja yhteydet eri puolille sujuvat.
Kohonneet polttoainekustannukset ovat saaneet monen miettimään omaa autoiluaan.
HSL:n hallitus käsitteli kokouksessaan viime viikolla niin sanottuja vyöhykemalleja ja niiden hinnoittelua. Esiteltyjä vaihtoehtoja oli kaikkiaan neljä.
Nykyisin alue on jaettu A-, B-, C- ja D-vyöhykkeisiin.
Kaikki esillä olleet vaihtoehdot nostaisivat merkittävästi kehyskuntien, kuten Kirkkonummen, Keravan ja Tuusulan osuuksia HSL:n rahoituksesta.
Kauniaisten ja Helsingin kuntaosuus puolestaan laskisi jokaisessa mallissa. Espoon ja Vantaan kuntaosuudet nousisivat maltillisesti 1–4 prosentilla.
Siinä missä osa kunnista joutuisi uudistuksessa maksajan rooliin, on esitetyissä malleissa matkustajan näkökulmasta paljon hyvää. Muun muassa matkustaminen C-alueilta Helsingin keskustaan tulisi jokaisessa mallissa huomattavasti nykyistä edullisemmaksi.
Tässä asiassa C-vyöhykkeellä asuvat espoolaiset ja vantaalaiset kuuluisivat voittajiin. Kunnat voivat kertoa mielipiteensä esitetyistä malleista elokuun loppuun mennessä. Päätöksentekoon asia tulee vasta myöhemmin.
Nyt, kun moni on pakotettu pohtimaan omaa liikkumistaan ja sen kustannuksia, on HSL:n paikka luoda aidosti houkutteleva ratkaisu pääkaupunkiseudun ja kehyskuntien asukkaille.
Kirjoittaja on Vantaan Sanomien päätoimittaja.