Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veikko, 11, ja Rasmus, 8, nauttivat liikunnan riemusta ja hämmästelevät etananpierulevitettä – "En itse söisi"

Monilajileirillä viihtyvät lapset ja nuoret ohjaajat. Leirihuumori naurattaa.

Mihin lapset menevät, kun kesäloma alkoi, mutta vanhempien työt vielä jatkuvat?

Espoossa kaupunki ja urheiluseurat ovat vastanneet kysymykseen kesäkuun alussa järjestettävillä lasten monilajileireillä.

Monilajiseura Esbo IF:n toiminnanjohtaja Kirsi Ahonen sanoo, että yhteistyö kaupungin ja seurojen kesken toimii erittäin hyvin.

– Monilajileiri on myös seuroille mahdollisuus saada lapsia mukaan omaan seuratoimintaansa. Lisäksi seuran nuoret saavat kivan kesäpestin pariksi viikoksi oman lajinsa parista, Ahonen kertoo Säterinniityn Urheilupuistossa keskellä vilkasta lasten riemua.

Esbo IF:n lisäksi ohjaajia tulee Leppävaaran Pallosta, Espoon Miekkailijoista, ultimateseura EUC:sta, Espoon Verkkopalloseurasta ja Westend Indiansista.

Espoonlahden ja Säterinniityn Urheilupuistoissa pidettäville leireille osallistuu tänä kesänä yhteensä 500 lasta.

– Hinta on myös saatu yhteistyössä kaupungin kanssa sellaiseksi, että kaikilla lapsilla olisi mahdollista osallistua leirille, Ahonen kehuu.

Kahdeksanvuotias Rasmus Roine on leiristä innoissaan. Kaikki on ollut kivaa kahden ensimmäisen päivän aikana, ja ainoastaan muutaman ohjaajan ruokavalio ihmetyttää.

– Etanapierulevitettä ja ankan oksennusta en itse söisi, kuten kaksi ohjaajaa tekevät, Roine hämmästelee ja levittelee käsiään Säterinpuiston kentällä.

Lasten kertoman mukaan leirillä koetaan yhdessä kivoja juttuja. Leiriläiset jaetaan omanikäisten ryhmiin, jotta vuorovaikutus ja dynamiikka toimivat.

Miekkailu on saavuttanut ison suosion ja noussut hittilajiksi.

Veikko Nurmi, 11, on myös viihtynyt monilajileirillä. Leppävaaran Monikon koulua käyvälle Nurmelle miekkailu on ollut se kovin juttu.

– Miekkailu oli tosi kivaa, miekat vain viuhuivat, Nurmi iloitsee selvästi hurmioituneena lajikokeilusta.

Leireillä toimii ohjaajina sekä ammattivalmentajia että kesätöitä tekeviä järjestävien seurojen junioreita.

– Työllistämme nuoret Espoon kaupungin kesäseteleillä. Urheiluseurojen yhtenä tehtävänä on ottaa vastuuta myös nuorten sosiaalisten taitojen kehittämisestä, Ahonen alleviivaa nuorten roolia leiriohjaajina.

EPS:n B-tyttöjen viime kesän jalkapallon Suomen mestari Mari Kalliovaara, 17, on ensimmäistä vuottaan leiriohjaajana.

– Todella kiva työskennellä lasten kanssa, he ovat iloisia ja vastaanottavaisia. Lapset ovat hyvin energisiä, Kalliovaara nauraa.

Saman seuran Aida Ilovuori, 17, on myös tyytyväinen kokemukseensa ohjaajana.

– Olin viime kesänä vähän vastaavanlaisella leirillä ohjaajana. Kokemukset olivat tuolloinkin mukavia. Täällä saa olla lasten kanssa ulkona, se on erittäin piristävää. Ei tarvitse olla sisätiloissa vaikka tiskaamassa.

Espoo on selvästi löytänyt kivan liikunnallisen reseptin, jossa voittajia on monella tasolla.

– Hienoa on havaita, kun nuoret ohjaajatkin rohkaistuvat ottamaan kontaktia lapsiin. Nuoret opettavat lapsia ja lapset opettavat nuoria, Kirsi Ahonen kiteyttää.