Yllättääkö? Suomen ja Viron juhannusaatto osuu eri päiville, koska Suomessa päätettiin niin 1950-luvulla – taustalla tavoite tehdä mahdollisimman paljon töitä

Virossa juhannus eli jaanipäev on edelleen vanhalla paikallaan eli juhannusaattoa vietetään 23. kesäkuuta ja juhannuspäivää 24. kesäkuuta, osuivatpa ne mille viikonpäivälle tahansa. Nykyään juhannus on Virossa myös kansallinen vapaapäivä.

Suomessa puolestaan juhannusaaton paikka vaihtelee. Syy tähän on se, että Suomessa juhannusta on vietetty vuodesta 1955 lähtien liukuvasti kesäkuun 20. päivän ja 26. päivän välisenä lauantaina.

Tällä tavalla kalenterivuoteen saatiin mahdollisimman monta ehjää työviikkoa. Tänä vuonna juhannusaatto osuu perjantaille 24. kesäkuuta.

Virossa juhannusaattona 23. kesäkuuta juhlitaan myös voitonpäivää. Silloin muistetaan Viron vapaussodan taistelua vuodelta 1919, jossa virolaiset voittivat saksalaiset. Pian sen jälkeen solmittiin Tarton rauha.

Virossakin juhannuksen viettoon kuuluvat oleellisesti kokot, joita poltetaan juhannusaattona. Virolaiset valmistautuvatkin yöttömän yön juhlaan hyvissä ajoin keräämällä jätepuusta kokkoja rannoille ja pihoille. Kokko on tärkeä osa juhannusta, sillä tänäkin päivänä uskotaan tuovan huonoa onnea, jos ei juhannuksena pääse koko äärelle.

Juhannustraditioihin kuuluu myös etsiä juhannusyönä taikavoimia omaava saniaisen kukkaa, joka kukkii vain hetken ajan valoisana kesäyönä. Myös kiiltomatoja etsitään, sillä sellaisen juhannusaattona nähneelle on luvassa suuri onni.

Perinne, jota ei enää suositella noudatettavaksi on juhannuskokon yli hyppääminen, sillä se voi tuoda hyppääjälle hyvän onneen sijaan sairaalareissun.

Laulaminen ja tanssiminen kuuluvat juhannukseen, kuten niin moneen muuhunkin virolaiseen juhlapyhään.

Virossa sekä juhannusaatto että juhannuspäivä ovat liputuspäiviä, ja liput liehuvat saloissa myös niiden välisen yön.

Lue lisää virolaisista juhannusperinteistä Visit Estonia -sivustolta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut