Espoon suuralueilla on nyt omat epäviralliset vaakunat. Niiden suunnittelija on Veikkolassa asuva graafisen alan yrittäjä ja aluevaltuutettu Markus Myllyniemi (vihr.).
Myllyniemi kertoo halunneensa juhlistaa vaakunoilla Espoon alueiden omaleimaisia paikallisidentiteettejä, jotka uhkaavat jäädä korostuvan kaupunki- ja maakuntaidentiteetin jalkoihin.
Espoon virallisessa vaakunassa on sinisessä kentässä kullanväriset hevosenkenkä ja kruunu. Vaakunan on suunnitellut Kaj Kajander vuonna 1955, ja se otettiin käyttöön samana vuonna.
Markus Myllyniemen mukaan omaleimaiset paikallisluonteet ovat Espoon eri alueiden ehdottomia vahvuuksia.
– Kaikki varmaan tuntevat ainutlaatuista paikallisylpeyttä ainakin omasta kotialueestaan, Myllyniemi sanoo tiedotteessa.
Hän onkin halunnut tiivistää suuralueiden identiteetin yhteen visuaaliseen elementtiin, jota katsomalla kuka tahansa pystyy hahmottamaan, mikä profiloi juuri tätä Espoon osaa.
Jokaisen vaakunan taustalla on tarina ja niiden aiheet ammentavat esimerkiksi paikallishistoriasta, paikannimien etymologiasta, luonnosta ja tunnistettavista maamerkeistä. Myllyniemi on pyrkinyt valitsemaan aiheet niin, että jokainen tunnistaa oman kotipaikkansa vaakunasta heti.
Matinkylän vaakunassa on metro, Espoonlahtea kuvaa purjevene, Leppävaaraa lepänoksa, Pohjois-Espoota kurki, Vanhaa-Espoota Gumbölen kartano, Espoon keskusta tuomiokirkko ja Tapiolaa Väinämöinen.
Vaakunoiden sisältö on poimittu eri aikakausilta aina esihistoriasta nykypäivään asti.
– Vaakuna-aiheet on myös pyritty valitsemaan niin, että jokainen kyseisellä Espoon alueella asuva voisi heti tunnistaa oman kotipaikkansa sen vaakunasta.
– Omat suosikkivaakunani ovat ehdottomasti Kauklahden ja Otaniemen vaakunat, jotka molemmat kuvaavat sekä paikkojen merellistä sijaintia että paikallisia erikoisuuksia. Kauklahden tapauksessa vaakuna-aiheena on virtavettä vasten hyppäävä taimen, joka kuvaa lahden tärkeyttä jokien laskupaikkana sekä kalojen nousupaikkana. Otaniemen vaakunassa viitataan opiskelijakulttuuriin, jota edustavat kultainen hammaspyörä ja teekkarilakki, Myllyniemi kertoo tiedotteessa.
Myllyniemi on ollut kiinnostunut heraldiikasta ja vaakunataiteesta jo useamman vuoden ajan.
Hän on jo aiemmin suunnittelut vaakunat Kirkkonummen kylille.