Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU: Hallituksen uusi työnhakumalli ei toimi toivotusti

Hallituksen uudessa työnhakumallissa annettu lupaus työnhakijan pääsystä alkuhaastatteluun viidessä arkipäivässä toteutuu vain pieneltä osin, kertoo Uutissuomalainen (USU).

Työ- ja elinkeinoministeriön USU:lle laskeman karkean arvion mukaan valtakunnallisesti alkuhaastatteluista on järjestetty viidessä arkipäivässä noin 24 prosenttia.

Lupaus viidestä arkipäivästä sisältyy toukokuun alussa käyttöön otettuun pohjoismaiseen työvoimapalvelumalliin. Aiemmin alkuhaastattelu luvattiin 14 arkipäivässä.

Erityisasiantuntija Santtu Sundvall työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo kuitenkin, että tilanne ei ole heikentynyt merkittävästi. Ennen uudistusta TE-toimistot ja työllisyyden kokeilukunnat kykenivät järjestämään sovitussa aikataulussa niin ikään noin neljänneksen alkuhaastatteluista.

– Jos aikaväli olisi pysynyt entisenlaisena, prosenttiluku olisi nyt todennäköisesti korkeampi, hän sanoo.

Pohjoismaisella työvoimapalvelumallilla Sanna Marinin (sd.) hallitus tavoittelee aiempaa aktiivisempaa työvoimapolitiikkaa.

Malli tarkoittaa muun muassa sitä, että työnhakija saa tukea työnhakuun entistä tiiviimmin ja työnhakijan pitää lähtökohtaisesti hakea neljää työtä kuukaudessa.

Länsiväylän sisarlehti Vantaan Sanomat kertoi viime syksynä, että kuntakokeilun nimellä alkaneen työnhakumallin toteutus on ontunut pahasti.

Ongelmat johtivat siihen, että työnhakupalveluiden työntekijöitä irtisanoutui massoittain ilmapiiriongelmien, puutteellisten työvälineiden ja kovan työtaakan takia. Työllisyyspalveluiden johtajan mukaan kuntakokeilussa oli Vantaan ja Keravan alueella kymmenien työntekijöiden vaje, joka on korjattiin viime syksyn aikana.

Ongelmista uutisoitiin myös muilta alueilta, mutta Vantaan ja Keravan alueella tilanne oli viime syksynä vaikein.

Lue myös: Esa, 53, ja Marjaana, 61, lataavat suorat sanat te-toimistosta ja hallituksen uudesta aktivointimallista – "Säälin niitä, jotka joutuvat tämän mallin takia te-toimiston kanssa taistelemaan"