Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinteistönvälittäjä ennustaa: Täällä asuntojen hinnat jatkavat selvää nousua

Vaikka asuntolainojen viitekorot ovat nousussa ja elämisen kustannukset kallistuvat yleisesti, ei asuntojen hintojen nousu ole tyssäämässä pääkaupunkiseudulla, ennustaa kiinteistönvälitysketju Sp-Koti.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen uskoo, että asuntohinnat nousevat pk-seudulla tänäkin vuonna noin 2,5 prosenttia. Pk-seutuun kuuluvat Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen.

Rantasen ennustetta voi pitää optimistisena, sillä osa asuntokaupan toimijoista on kertonut synkemmistä luvuista.

OP-ryhmän ekonomistien mukaan pääkaupunkiseutu ei ole enää tänä vuonna yltänyt hintakehityksessä asuntokaupan kovimpaan kärkeen. Sen sijaan hinnat ovat nousseet alkuvuoden aikana ripeimmin Oulussa, Turussa ja Tampereella.

OP:n mukaan asuntohintojen nousu hidastuu tänä vuonna 0,5–1,5 prosenttiin ja ensi vuonna valahdetaan jo -0,5 ja 0,5 prosentin välille.

On tosin muistettava, että OP:n ennuste kattaa koko Suomen.

Lue myös: OP ennustaa historiallista keikausta: Suomen asuntohinnat laskevat myös nimellisesti – "Mahdollisuudet heikompaankin kehitykseen"

Sp-Kodin Jukka Rantasen näkemys on, että synkentyvä taloustilanne ei romahduta asuntokauppaa, vaan markkinat alkavat normalisoitua.

Pk-seudulla ollaan Rantasen mukaan nyt lähellä tilannetta, jossa kysyntä ja tarjonta kohtaavat.

– Pk-seudulla asuvien ei tarvitse olla huolissaan asuntojen arvon kehityksestä tai hintojen romahtamisesta. Asunnot tulevat säilyttämään arvonsa mahdollisessa taantumassakin, sanoo Rantanen Sp-Kodin tiedotteessa.

– Ja vaikka hintojen nousuvauhti nyt hieman hidastuu, lähtevät asuntojen hinnat ensimmäisenä ja nopeimmin nousuun pk-seudulla talouden suunnan jälleen kääntyessä.

Samaa näkemystä edustaa Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund. Hänen mukaansa asuntomarkkinoilla ei enää nähdä sellaisia ylilyöntejä kuin viime vuonna, jolloin "kuumimmilla alueilla" puolen miljoonan euron asunto- ja kiinteistökauppoja tehtiin jopa näkemättä kohteita ja Facebookin myynti-ilmoitusten perusteella.

– Asunnonostajilla on nyt enemmän aikaa tutustua kohteeseen, sen kuntoon ja asiakirjoihin kunnolla. Ja toisin kuin vielä vuosi sitten, heillä on aikaa vertailla kiinnostavia kohteita ja harkita huolella ostopäätöstä, Grönlund arvioi tiedotteessa.

Grönlundin mukaan osalla suomalaisista on tapana reagoida talouden muutoksiin lyhytnäköisesti ja jopa hieman "överistikin".

– Tälläkin hetkellä monet miettivät oman kodin myyntiin laittoa korkojen noususta pelästyneinä.

– Muihin Pohjoismaihin verrattuna meillä myös ajatellaan ja puhutaan paljon siitä, että omistusasumisella tulisi tehdä pikavoittoa.

Rantasen mukaan pk-seudulla alkaa nyt muutaman vuoden tauon jälkeen olla myös ensiasunnon ostajien markkinat. Yksiöiden ja kaksioiden tarjonta on lisääntynyt selvästi, ja vielä toistaiseksi sijoittajat loistavat poissaolollaan.