Kesälomalla saa rentoutua, mutta yökausien pelaamisessa ja sosiaalisessa mediassa hengailussa ei lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ole mitään järkeä.
Vanhempien tehtävä on asettaa rajat lapsille.
– On olemassa tutkimusnäyttöä, jonka mukaan runsas väkivaltapelien pelaaminen ei ole hyväksi kypsyvälle nuorelle. Tyttöjen runsas somen käyttö on puolestaan yhteydessä ahdistukseen ja masennukseen, mutta meillä tämä on uutisoitu aika varovasti, Sinkkonen sanoo.
Kesälomien alettua monessa perheessä on ajauduttu tilanteeseen, jossa töitään jatkavat vanhemmat jättävät lapset aamulla nukkumaan. Pitkän yövalvomisen jälkeen lapset voivat herätä vasta myöhään iltapäivällä. Pahimmassa tapauksessa lasten yökukkuminen sekoittaa koko perheen arjen, jos valvominen häiritsee niin paljon, etteivät vanhemmatkaan saa nukuttua riittävästi.
Sinkkonen sanoo työssään kohdanneensa vanhempia, jotka pelkäävät nuorta ja tämän reaktioita, jos häntä rajoitetaan.
Kun saman katon alla asutaan, vanhempien ei pidä ryhtyä nuoren käskyläiseksi.
– Nuoren ryöpytykseen ja törkypuheille – esimerkiksi v...n floora – pitää laittaa stoppi. Tällaisesta käytöksestä pitää seurata dramaattinen palvelutason lasku.
Kun teini nousee ylös kello 14–15, ruuan ei pidä olla odottamassa lautasella. Teinin kärttämät merkkifarkut ja -lenkkarit voi jättää ostamatta siihen asti, että käytös on siistiytynyt.
Sinkkonen muistuttaa, että vanhemman vastuu lapsista ja nuorista ei lopu loma-aikana.
– Muutaman päivän voi pelata sydämensä kyllyydestä, mutta sitten on keksittävä jotain muuta. Joskus voi juhlia, mutta ei joka yö. Siinä ei pidemmän päälle ole mitään järkeä, että nuori pelaa 14 tuntia vuorokaudessa.
Sinkkonen huomauttaa, että pelaaminen ei runsaan istumisen vuoksi ole terveellistä. Mielenterveyden kannalta ei ole hyvä, että aivot käyvät pelatessa ylikierroksilla. Sen seurauksena unen laatukin on surkea.
Tytöillä saattaa olla kymmenittäin niin sanottuja ystäviä somessa. Kun yksi jossain Kainuussa vaikkapa viiltelee itseään, toiset ahdistuvat.
Juhannuksen jälkeen on hyvä hetki tarkastella tilannetta yhdessä nuorten kanssa. Sinkkonen muistuttaa, että koti ei ole viihde- tai palvelukeskus, vaan vanhempien töissä ollessa nuorillakin on velvollisuuksia. Teini voi aloittaa vaikkapa siitä, että hän siivoaa oman huoneensa tai käy kaupassa.
– Vanhemman tehtävä on miettiä nuoren kanssa kokonaisuutta. Sen kivijalka ovat pelisäännöt, suunnittelu ja kompromissit, Sinkkonen sanoo.
– Nuoren kannalta kompromissien tekeminen on tärkeää, koska silloin hän saa sen kokemuksen, että häntä on kuunneltu.
Sinkkonen kannustaa perheitä ruokailemaan yhdessä. Iltapalan ääressä on hyvä rupatella ja kysellä kuulumisia ja mitä nuoret ovat suunnitelleet tai haluaisivat tehdä.
– Sekin lisää ahdistusta ja masennusta, että nuorten kontaktit ovat digitaalisessa maailmassa.