Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pinja, 4, pitää oman taidenäyttelyn – väriä räiskyvät teokset syntyvät remontti- ja vesiveripensseleillä sekä käsillä

Vihergalleriassa on vielä juhannuksen jälkeisen viikon ajan nähtävillä värikkäitä ja vauhdikkaita maalauksia Yhdessä-nimisessä näyttelyssä.

Kyseessä on tavallista erikoisempi näyttely, sillä taulut on maalannut 4-vuotias Pinja Krzywacki äiti-Tuulan toimiessa apulaisena.

Tuula Krzywacki kokee, että työt ovat täysin Pinjan tuotoksia. Hän päättää värit ja keksii ajatukset, joiden pohjalta hän alkaa maalata. Aivan alussa äiti opasti hiukan. Kaksikon maalaushetket ovat lennokasta vuoropuhelua, kun Pinja pyytää äitiä pursottamaan tuubista lisää väriä tai tuomaan lisää vettä.

– Tyttö on hyvin määrätietoinen ja hänellä on vankka näkemys siitä, mitä tauluunsa haluaa, ja milloin se on valmis.

Äidin mukaan Pinjan innostus maalaamiseen syntyi vauvojen värikylvyssä Kauniaisten kansalaisopistossa. Siellä maalattiin myrkyttömillä luonnosta saatavilla aineksilla, kuten lehtivihreällä, mustikalla, kaakaojauheella ja kahvilla.

– Pinjalla oli jo silloin selkeä visio, mitä hän tekee.

Pinjan akryylimaalausharrastus sai alkunsa akvarellien ylituotannosta.

Vesiväritöitä syntyi aina kerralla monta, ja keittiön seinägalleria alkoi täyttyä.

– Aikuisen logiikalla ajattelin, että akryylimaaleilla tekeminen on hitaampaa ja että Pinja työstäisi isompaa maalausalustaa kauemmin.

Käytännössä äidin piti vähän väliä hankkia uusi maalauspohja.

Tuula Krzywacki korostaa, että maalausvälineiden ei tarvitse olla kalliita.

Pinja maalaa tavallisilla remonttipensseleillä, vesiveripensseleillä ja käsillä. Koivusta lentäneistä risuistakin voi sitoa pensselin.

– Ostin tosin pari hienompaa palettiveistä, koska Pinja tykkää kovasti lastamaalauksesta ja pelkäsin maalauspohjan menevän remonttilastalla puhki.

Eniten maalaustyössä Tuulaa hämmästyttää lapsen avoimuus ja vapaa luovuus. Hän kertoo oppineensa lapselta valtavasti.

– Haluan kannustaa kaikkia vanhempia huomaamaan, kuinka luovia lapset ovat.

– Aikuiselta vaaditaan hiukan vaivannäköä ja viitseliäisyyttä, että hän hankkii lapselle tarvikkeet ja viitsii siivota jäljet.

Pinjan maalaukset ovat äidin mukaan saaneet hienoa palautetta ja muutama maalaus on myytykin. Mukana näyttelyssä on myös muutama sellainen työ, joista perhe ei halua luopua.

– Joku ajattelee, että miten lapsella voi olla taidenäyttely. Minä ajattelen, että miksi ei.

Pinjan maalausharrastus ei suinkaan jää tähän. Äiti suunnittelee, että kesällä maalataan ulkona, koska silloin värejä voi roiskia vapaammin.

– Akryyliväriin voi kuulemme sekoittaa hiekkaa, joten ehkä Pinja kokeilee sitä.

Vihergalleria toimii Espoon Kehys ja Lasi -liikkeen yhteydessä Viherlaaksossa, Kievarinpolku 2:ssa.

Galleria on avoinna liikkeen aukioloaikoina.

Minun roolini on sponsoroida varusteet ja toimia Pinjan sanoin apupoikana. Puristan lapselle liian tiukkoja maalituubeja, pesen pensseleitä, juoksen puhdasta vettä ja pyyhin sotkuja. Kuri on aika tiukka, Tuula nauraa.

Maalaustyössä äiti saa toisinaan tehdä Pinjan keksimää rullausta. – Rullaan ohuen pensselin varrella maaliklönttejä tarkoin määrättyyn suuntaan. Myös roiskeiden toteuttaminen siirtyi minulle sen jälkeen, kun seinä ja piano olivat maalissa. Pinja kuitenkin sekoittaa haluamansa roiskevärin ja määrää tarkasti roiskeen paikan. Jos jälki ei miellytä, palautetta tulee.

Luovuutta ilman rajoja

Pinjan innostus maalaamiseen syttyi Kauniaisten kansalaisopistossa, vauvojen värikylvyssä.

– Ihmettelin jo tuolloin, miten upeaa jälkeä syntyy, kun aikuisen itsekritiikki ja järkiajattelu eivät rajoita tekemistä. Jo vauvana Pinja keksi luoda omia tekniikoitaan. Kun väriin kastetulla langalla oli tarkoitus tehdä paperiin viivoja, Pinja keksi tiputtaa langan alustalle, jolloin maalauspohjaan syntyi hienoja kiemurajälkiä.

– Melkein jokaisen työn kohdalla pitelen jossain vaiheessa otsaani, kun mielestäni hienoon ja jo valmiiseen maalaukseen ilmestyy keskeiselle paikalle jokin raju väriläikkä tai iso klöntti maalia. Joka ikinen kerta hämmästyn, kun värien sekoittelun ja pienen työstön jälkeen lopputulos onkin valtavan hieno. Vaikka olen itsekin luova ihminen, myönnän nöyrästi, että aikuisen näkemys on hirmuisen kapoinen ja rajoittunut.

Oma näyttely Vihergalleriaan

Pinja on maalannut tauluja sitä tahtia, että Tuula-äiti päätti ottaa yhteyttä taidegalleriaan.

– Olemme toisinaan käyneet Pinjan kanssa viihtyisässä Vihergalleriassa ihastelemassa ammattitaiteilijoiden töitä ja hankkimassa taidetarvikkeita. Päätin ottaa rohkeasti yhteyttä galleristiin, eihän isoja, hienoja tauluja ole mitään mieltä jemmata vaatekomeroon.

Kesäkuussa 6.6. 2022 Vihergalleriassa vietetään Pinjan ja äidin Yhdessä-näyttelyn avajaisia. Näyttely on tutustuttavissa 30.6. asti. Näyttelyssä on myös esillä uniikkeja maalausvälineitä ja avajaisissa nähdään myös videokooste Pinjan työskentelystä.

Näyttelyn tarkoituksena on osoittaa, mikä valtava luova voima lapsissa piilee. Tarvitaan vain hienoinen opastus ja avustus, niin pienikin voi saada aikaan jotain suurta. Materiaaleja löytyy myös luonnosta, kalliita välineitä ei välttämättä tarvita.

– Haluankin näyttelyn myötä kannustaa vanhempia ja lapsia luomaan ja tekemään taidetta yhdessä. Näyttävä lopputulos on ennen kaikkea kivan, yhteisen tekemisen osoitus, ei päämäärä. Usein maalatessa Pinja laulaakin kovaan ääneen itse keksimäänsä värssyä: Meillä on niin kivaa, kun tehdään yhdessä. Meillä ei ole mitään rajoja!

Yhdessä-näyttely Vihergalleriassa 6.6.–30.6. 2022