Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt on tukalaa! Tältä näyttää loppuviikon sää – Meneekö jopa kesäkuun lämpöennätys rikki?

Kuumaa juhannusta seuraa kuuma kesäkuun loppu, sillä päivälämpötilat näyttävät pysyttelevän 30 asteen tienoilla ainakin viikon verran. Tänään maanantaina helle on koko eteläisessä Suomessa Ilmatieteen laitoksen mukaan vaarallisissa lukemissa ja vielä loppuviikollakin mahdollisesti vaarallisissa.

– Korkeapaine näyttää pitävän pintansa ainakin tulevalle viikonlopulle asti. Viimeisin ennuste näyttää, että sää hiukan viilenisi maan keski- ja pohjoisosassa sunnuntaina, kun yli menee sade- ja ukkoskuuroja. Nyt näyttää siltä, että se ei ehkä etelään yllä, kertoo päivystävä meteorologi Antti Kokko Ilmatieteen laitokselta.

Hänen mukaansa on mahdollista, että saderintama pyyhkäiseekin Etelä-Suomen yli, mutta tällä hetkellä etelän viikonloppu näyttää kuivalta ja helteiseltä, samoin kuin vielä ensi viikon maanantaikin.

Kokon mukaan on vaikeaa ennustaa, miten korkealle lämpötila hellepäivinä kipuaa, mutta todennäköisesti päästään paikoin ainakin 32 asteeseen.

Kokko ei pidä mahdottomana, että jopa kesäkuun kaikkien aikojen lämpöennätys menisi tällä viikolla rikki.

– Periaatteessa siihen on vain vähän matkaa, mutta tosi tiukassa se on, että päästäisiin 33:een ja siitä yli. Tilanne elää.

Voi olla niin sanottuja trooppisia öitä.

Meteorologi Antti Kokko, Ilmatieteen laitos

Voimassa oleva kesäkuun helle-ennätys on vuonna 1935 Ähtärissä mitattu 33,8 astetta. Viime vuonna päästiin jo 33,6 asteeseen.

Tänään maanantaina saattaa mennä rikki ainakin mittausasemakohtaisia ennätyksiä, ennakoi meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta.

Helle tuntuu tällä viikolla jopa mittarilukemia tukalammalta, koska ilmamassa on kosteaa.

Esimerkiksi tänään maanantaina Helsinkiin on ennustettu 29 asteen lämpötilaa, mutta helle tuntuu ilmankosteuden vuoksi 32-asteiselta.

Kosteus pitää huolta myös siitä, ettei hiki välttämättä hellitä yölläkään.

– Tällä viikolla voi olla niin sanottuja trooppisia öitä eli lämpötila ei yöllä laske alle 20 asteen, Antti Kokko kertoo.

Lämpimimmät yöt ovat vesistöjen lähistöllä. Sekä järvet että meri ovat lämmenneet helteessä sen verran, että pitävät lämpöä yllä.

Nyt kannattaa myös suojautua huolella auringolta, sillä auringon polttavuutta mittaava uv-indeksi on tänään maanantaina 6.

– Mitä suurempi indeksi, sitä kovempaa uv-säteily on. Suomalaisten ihotyypillä suojautumistarve alkaa eli aurinkorasvaa tai suojaavaa vaatetusta tarvitaan, kun indeksi ylittää arvon 3. Suomessa on joskus päästy myös arvoon 7, mutta sellaista ei ole joka vuosi. Välimerellä, missä suomalaisetkin matkaavat nyt koronarajoitusten jälkeen, indeksi on päiväsaikaan luokkaa 10–12, Kokko havainnollistaa.

Ilmatieteen laitos on antanut uv-varoituksen.

33,8

astetta on kaikkien aikojen kesäkuun lämpöennätys vuodelta 1935.

Kuumuus todennäköisesti pitää pintansa myös kuun vaihteen jälkeen, selviää Forecan siteeraamasta Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennusteesta.

Kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötila on 4–7 astetta keskimääräistä lämpimämpi, ensi viikolla 0–2 astetta.

Tämän jälkeen ennusteen luotettavuus keikahtaa jo heikoksi, mutta heinäkuun toinen puolisko näyttäisi olevan vuodenaikaan nähden keskimääräisen lämmintä tai hieman lämpimämpää.