Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haluatko, että kesästä jää muistoksi huikeita valokuvia? – Katso 14 esimerkkiä ja lue ammattilaisen vinkit

Kuvia latteista auringonlaskuista, kaukaa otetuista festariesiintyjistä, tukkoon valottuneista ihmisistä rantalaiturilla ja aurinkoisella kesätorilla. Tunnelma ei välity sellaisena kuin sen muistan. Miksi puhelimeni on täynnä epäonnistuneita otoksia?

Länsiväylän sisarlehti Uusimaa kysyi apua porvoolaiselta ammattivalokuvaaja Lotta Åbergilta: Miten saan otettua hyvän kesäkuvan kännykällä?

Åberg on kuvannut lähes kymmenen vuotta sivuprojektina päivän kuvia iPhonellaan. Niinpä hänelle on kehittynyt kyky bongata ihmeitä aivan tavallisessa arjessa. Kuvat hän editoi puhelinsovelluksella ja jakaa Instagramissa.

– Ensimmäinen vinkkini on, että putsaa linssi. Kuvan pehmeys ja suttuisuus voi johtua likaisesta linssistä, ei välttämättä huonosta kamerasta, Åberg napauttaa.

– Seuraavaksi, vältä kännykkäkameran zoomia ja ota mieluummin muutama askel lähemmäs kohdetta. Kännykkää kurottelemalla voi kuviin tulla vapinaa. Mene lähemmäs ja pidä puhelin lähellä vartaloa.

Kännykän tai pokkarikameran suora salamavalo harvoin imartelee ketään ja se latistaa tunnelman.

– Ota automaattisalama pois päältä. Se harvoin auttaa edes vastavaloon kuvatessa. Jos osaat, voit säätää valoisuutta kameran asetuksista, mutta helpompaa on kääntyä niin, että valo tulee kohteen sivulta.

Keskipäivän kirkas auringonpaiste luo kovat kontrastit ja silloin voikin olla hyvä siirtyä kuvaamaan varjoon – tai odottaa, että kumpupilvi purjehtii auringon eteen. Illalla ja varhain aamulla auringon valo on lempeämpi kuin päivällä.

Hyvällä kuvaustekniikalla saa toki parempia otoksia. Siitä monet lienevät kuitenkin yhtä mieltä, että se ei vielä tarkoita samaa kuin hyvä valokuva.

– Hyvän kuvan ei tarvitse olla teknisesti täydellinen. Pääasia on, että tunnelma tai muisto välittyy.

Siis leikittele. Älä näytä kaikkea ja jätä jotain mielikuvituksenkin varaan.

– Musiikkijuhlan tunnelmasta voi kieliä vaikka kesämekon helman heilahdus. Tai mikä onkaan sensuellimpaa, kuin vesipisara niskan kaarella? Mene aivan lähelle, anna tunnelman, äänten ja tuoksujen viedä ja välittyä. Ne voivat herättää toisessa vastaavia muistoja, Åberg kertoo.

Hän kertoo nauraen vihanneensa lapsena sitä, kun äiti kuvasi makrolla lähietäisyydellä hänen silmiään ja nenäänsä.

Sukujuhlissa koko porukan yhteiskuvan sijaan eläväisempiä hetkiä saat, kun tallennat ihmisten kohtaamisia tai pyydät heitä vaikka halaamaan kuvassa.

Festareilla ja tapahtumissa sukella ihmismereen ja tarkastele lavalla show'taan vetävää artistia ihmisten hartioiden lomasta tai vaikkapa jonkun rekvisiitaksi raahaaman uimarenkaan aukosta. Välillä voit kääntää kameran linssin kohti yleisöä ja vangita hurmoksellisia ilmeistä.

Entä miksei rakennuksia kuvattaessa niissä saisi näkyä yhtään ihmistä? Yhtenäisenä virtana soljuva turistimassa kertoo sekin omaa tarinaansa. Päästä elämä kuviin.

Hauskat hetket muistaa pitkään jälkikäteen – varsinkin jos niihin liittyy kuvamuisto. Valokuvat voivat toimia kuin tuoksut ja herättää mielessä kokonaisen tapahtumien ketjun.

– Maalasimme kerran tyttöporukalla reissussa varpaankynnet. Otimme varpaistamme kuvan rantahiekalla ja siitä tuli jokavuotinen traditio. Sen jälkeen olemme ottaneet jokaisella matkalla samanlaisen kuvan, Åberg kertoo.

Vastavaloa voi toki käyttää myös tehokeinona.

– Viime kesä oli tosi kuuma. Kävimme ystäväni ja hänen tyttärensä kanssa uimassa ja otin heistä rannalla kuvia vastavaloon. Laskeuduin kuvaamaan aivan vedenrajaan. Vedessä näkyy myös heijastuksia.

Auringonlaskua kuvatessa voi kuvassa näkyvän metsänrajan ja rakennusten silhuetit antaa mennä huoletta aivan tummaksi ja keskittyä tarkentamalla taivaan värisävyihin. Yhdestä asiasta valokuvaaja ei maisemakuvien kohdalla kuitenkaan jousta piiruakaan.

– Suorista horisontti! Tässä olen ehdoton ja huomaan aina, jos se on millinkin vinossa, Åberg nauraa.

Kesällä maailma on pullollaan visuaalista ilottelua. Jokainen hetki voi tarjota ihmetyksen aiheita, kun vain pysähtyy katsomaan. Ei haittaa, vaikka kaunis poutasää muuttuisi yhtäkkiä ukkosmyrskyksi. Mikä onnenpotku! Sade kuuluu kesään ja siitä voi ammentaa kesäkuviin loputtomasti. Ole siis aina valmis heittämään alkuperäinen suunnitelmasi romukoppaan ja go with the flow!

Ota ilo irti epätäydellisyydesta, vahingoista ja sattumuksista ja muuta ne taiteeksi. Eri kuvaajilla on erilainen suhde kuvankäsittelyyn ja tyylejä on monia. Tee sitä, mikä sinusta tuntuu hyvältä. Pidä hauskaa ja leiki!

Lisää Lotta Åbergin valokuvia löytyy hänen Instagram-tileiltään sekä Studio Pienen verkkosivuilta.

@studiopieni

@kotipieni_porvoossa

@artphotobystudiopieni