Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ennuste povaa Suomen säähän selvää käännettä – toteutuuko se?

Suomen säähän on juhannuksesta lähtien vaikuttanut voimakas korkeapaine, joka tuo lämmintä ilmaa laajoihin osiin maata ainakin ensi viikonloppuun asti.

Ilmatieteen laitoksen tiistaisen ennusteen mukaan kuuminta näyttäisi olevan ensi lauantaina, jolloin elohopean ennustetaan nousevan yli 30 asteen aina eteläisintä Lappia myöten.

– Viikon kuumin päivä on toistaiseksi eilinen maanantai, jolloin 30 asteen raja rikkoutui laajasti. Tiistaina, keskiviikkona ja torstaina jäädään alle 30 asteen. Kuuminta näyttäisi olevan lauantaina, sanoi päivystävä meteorologi Antti Kokko tiistaina.

Sunnuntaina sää näyttäisi muuttuvan epävakaisemmaksi, ja etenkin lännessä ja pohjoisessa Lapissa voidaan saada sade- ja ukkoskuuroja. Vettä voi sataa ja ukkostaa paikoin myös tänään tiistaina.

– Nämä sateet ovat paikallisia, joten maasto ei kastu laajoilta alueilta, Kokko huomauttaa.

Ensi viikolla säässä voi olla edessä isompi käänne. Pitkän aikavälin yhdysvaltalainen sääennustemalli povaa, että Suomessa vallitseva korkeapaine väistyy itään ja sen tilalle tuleva matalapaine tuo viileämpää ja epävakaisempaa ilmaa.

Ensi viikon torstaille Ilmatieteen laitoksen 10 vuorokauden ennuste povaa pääkaupunkiseudulle enää 15–17 asteen päivälämpötilaa sekä sadetta.

Forecan 10 päivän ennuste lupaa pääkaupunkiseudulle ensi viikon torstaina puolestaan 22 astetta ja sadetta.

Antti Kokko ei lähde vielä ennustamaan näin isoa käännettä.

Kokko sanoo, että Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ennusteen mukaan ensi viikolla itäisessä Suomessa sää on vielä tavanomaista lämpimämpää, mutta lännessä ja pohjoisessa ylletään vain tavanomaisiin lämpötiloihin.

Sitä seuraavalle viikolle keskipitkä eurooppalainen ennuste povaa Suomeen ajankohtaan nähden tavanomaista säätä.

Kokko lisää, että hellettä tuovat korkeapaineet pysyvät Suomen yllä tyypillisesti noin kuusi päivää. Sitä pidemmät korkeapainejaksot ovat epätyypillisiä, mutta mahdollisia.

– Nykyinen korkeapaine on jatkunut pian viikon ja jatkuu edelleen tämän viikon loppuun. Ihan viime vuosilta on myös kesä, jolloin korkeapaine pysyi Suomen yllä 6 viikkoa tuoden kuivuutta ja korkeita lämpötiloja.

Kokko huomauttaa pitkän aikavälin ennusteisiin liittyy huomattavaa epävarmuutta.

– Kun puhutaan viikkoennusteista esimerkiksi 3–4 viikon päähän, on ennusteen todennäköisyys vain 50 prosenttia.