Joel Miettinen tarjoaa klassista musiikkia kesäjuhliin ja kolmen tytön porukka lemmikki- ja kotieläinpalvelua.
Westendiläinen Joel Miettinen, 16, ei jäänyt surkuttelemaan sitä, ettei kesätyönhaussa tänä vuonna onnistanut.
Kymmenen vuotta kitaransoittoa opiskellut Miettinen tarjoaa nyt klassista musiikkia erilaisiin kesäjuhliin ja tapahtumiin. Perusteilla on kesäyritys Kitara ja Joel.
– Kaksi edellistä kesää toimin kesäkerhon apuohjaajana mutta nyt halusin vaihtelua. Hain kyllä kesätöitä mutten saanut paikkaa, Miettinen kertoo.
Aiemmin Miettinen on päässyt soittamaan konsertteihin ja erilaisiin juhliin musiikkiopiston kautta.
– Nyt sain ajatuksen tarjota tätä kesäyrittäjyyden kautta. Klassisella musiikilla voi tuoda tyylikästä fiilistä tilaisuuksiin.
Idea omasta yrityksestä syntyi, kun Talous ja nuoret TAT:in kesäyrittäjäohjelman mentori vieraili Haukilahden lukiossa kertomassa kesäyrittäjyydestä.
– Tajusin jälkeenpäin, että yrittäjyydessä pääsee itse päättämään asioista. Se on siistiä, Miettinen sanoo.
Hain kyllä kesätöitä mutten saanut.
– Yksin en olisi koskaan saanut ajatusta perustaa yritystä. Jos tämä onnistuisi tosi hyvin, voisin jatkaa tätä kesän jälkeenkin. Olisi tosi siistiä päästä tekemään tätä myös sivutyönä lukion ohessa.

Omia kiinnostuksenkohteitaan kesäyrittäjyydessä hyödyntävät myös espoolaiset Teresa Tulander, 17, Linnea Pernu, 16, ja Sisi Lin, 17.
Yläkoulussa ystävystynyt kolmikko on perustamassa Juuret ja hännät -kesäyritystä tarjotakseen esimerkiksi kissojen ja koirien ulkoilutusta ja lemmikkien vuorohoitoa. Lukiolaisilla on ominakin lemmikkeinään kissoja ja koira sekä yhdellä jopa kanoja. Sivutyönä onnistuvat vaikkapa kukkien kastelut ynnä muut puutarhanhoitotyöt.
– Haimme kesätöitä muualtakin, muttemme saaneet, Tulander kertoo.
– Mutta olimme myös aikaisemmin jutelleet, että olisi kiva kokeilla yrittämistä. Saamme tehdä tätä omilla ehdoilla ja aikatauluilla. Homma on tarkoitus saada pyörimään parin viikon sisällä, Tulander sanoi juhannusviikolla.
Kesäyrittäjyydestä kiinnostuttiin, kun kesäyrittäjyyttä markkinoitiin Tapiolan lukiolla, jota yksi tytöistä käy.
Palveluja aiotaan markkinoida niin somessa kuin jakamalla perinteisiä mainosjulisteita esimerkiksi koirapuistoihin, golfklubeille ja eläinkauppoihin.
– Olisi kiva saada vähän rahaa, mutta raha ei ole pääsyy yrityksen perustamiseen. Tästä saatava kokemus on tärkeintä. Osa meistä varmasti jatkaa yrittäjyyttä myöhemmin, Tulander sanoo.
– Tämä on turvallisempi ja kivempi tapa kokeilla yrittämistä, kuin aikuisena, Tulander pohtii.
Moni nuori on tänä päivänä valmis kokeilemaan sopisiko yrittäjyys itselle, kertoo Talous ja nuoret TAT:in Kesäyrittäjäohjelman mentori Mia Kilpinen.
– Yrittäjämäinen uteliaisuus on kasvanut. Osalla on muitakin kesätöitä kesäyrittäjyyden rinnalla.
Monia nuoria rohkaisevat samaistuttavat esimerkit, se, että kuulee yrittäjyyttä kokeilleiden nuorten onnistumisista ja kommelluksistakin.
Kesäyrittäjyyttä kokeilemaan innostaa osaltaan myös somemarkkinoinnin helppous, Kilpinen kertoo.
– Yrittäjyyskurssilla olemme käsitelleet muun muassa markkinointia, myyntiä, vastuullisuutta ja itsensä johtamista. Aika monet käyttävät somea markkinoinnissa. Olemme mentoroineet nuoria myös Instagramin yritystileistä ja lisäksi kartoitamme, tarvittaisiinko tukea myös esimerkiksi verkkosivujen tekemiseen, Kilpinen sanoo.
Espoolaiset kesäyritykset tarjoavat tänä kesänä muun muassa puutarhan-, lasten ja lemmikinhoitoa, pesupalveluja autoille sekä muotia, asusteita ja erilaisia kesäkahvilapalveluita ja herkkuja.