Tällainen on laji, jonka suosio on ottanut Espoossa harppauksen – pieneltä saarelta paljastunut yllätys löi kokeneen melojankin ällikällä

Espoon edusta sopii kokeneiden melojien mukaan melomiseen mainiosti.

Nyt aloittelijaa jännittää. Kiikkerältä tuntuva kajakki keikkuu laiturin vieressä, ja pitäisi pujahtaa sisään istuinaukkoon.

Onneksi apuna on Ulla Pellinen, joka on kouluttajana tottunut neuvomaan ensikertalaisia: pidä kiinni tuosta ja tuosta, työnnä jalat sisään ja nosta takamus istuimelle.

Ja ihan helpostihan se käykin. Sitten vain kiinnitetään peite istuinaukkoon ja lähdetään melomaan.

Jos kaipaa kesäksi liikunnallista harrastusta, jossa pääsee liikkumaan vesillä ja retkeilemään luonnossa, melonta ei ole lainkaan hassumpi vaihtoehto.

Loppua ei meinaa tulla, kun kokeneet espoolaiset melojat Ulla Pellinen ja Pekka Pikkarainen luettelevat lajin hyviä puolia:

Pääsee liikkumaan ulkona. Voi lähteä retkelle upeisiin paikkoihin, joihin ei välttämättä pääse edes veneellä. Saa liikuntaa. Liikkuminen on äänetöntä ja ekologista, ja meloja on lähellä vettä. Harrastaminen on verrattain edullistakin.

Espoon edusta sopii Pellisen ja Pikkaraisen mukaan melontaan mainiosti. Tarjolla on sekä suojaisia sisäreittejä että ulkosaariston upeita retkeilysaaria.

Pellisen ja Pikkaraisen hienoimmat melontamuistot ovat retkiltä. Pellinen muistelee retkeä, jolla hän meloi naisporukan kanssa avomeren yli Märketin majakalle. Paluumatkalla meri oli tyyni ja melojia saattoi norppa.

Pikkaraiselle on jäänyt mieleen Hiittisissä sijaitseva pieni saari, jolta löytyi täydeksi yllätykseksi lakkasuo.

Se on harhaluulo, että tässä melotaan vain hauiksilla.

– Olen kotoisin Kainuusta, josta lakkoja löytyy. En olisi ikinä uskonut, että niitä kasvaa tuollaisessa paikassa. Toin jopa pienen määrän kotiin.

Melominen sopii kokeneiden melojien mukaan monenkuntoisille ja -ikäisille.

Jos olosuhteet ovat suotuisat, avokanoottiin voi ottaa pienenkin lapsen. Nuorisokursseja järjestetään reilun kymmenen vuoden ikäisille.

Pellinen ja Pikkarainen kertovat, että heidän seurassaan vanhimmat melojat ovat yhdeksänkymppisiä.

Melomaan voi lähteä vuokraamalla kajakin tai kanootin, mutta melontaseurojen jäseneksi pääsee vain suorittamalla alkeiskurssin.

Alkeiskurssilla opitaan, mitä pitää tehdä, jos kajakki pyörähtää ympäri. Niin käy Pellisen mukaan ennen pitkää jokaiselle melojalle.

Pellinen suosittelee alkeiskurssia myös siksi, että oikean melontatekniikan oppisi alusta oikein.

– Se on harhaluulo, että tässä melotaan vain hauiksilla. Käsien tehtävä on pidellä melaa, ja varsinainen voima ja kiertoliike lähtevät jalkalihaksista.

Pellinen ja Pikkarainen edustavat melontaseura Espoon Eskimoita. Pellinen on seuran puheenjohtaja ja Pikkarainen varapuheenjohtaja.

Puheenjohtajien mukaan seuralla on lähemmäs 600 jäsentä, joiden käytössä on kuutisenkymmentä kajakkia, toistakymmentä avokanoottia ja jokunen sup-lauta.

Tärkeä osa toimintaa ovat tiistaimelonnat, joissa jäsenet tutustuvat yhdessä lähivesiin ja kehittävät taitojaan.

Kun Pikkarainen vetää tiistaimelontoja, hänen bravuurinsa on johtaa melojat illan aikana mahdollisimman monen sillan ali.

– Kymmenen kilometriä, seitsemän siltaa.

Korona-aika lisäsi luonnossa liikkumista, ja myös melomisen suosio kasvoi.

Pellinen kertoo, että seuralla onkin vetämässä rakennuslupahakemus kolmanteen rakennukseen Rullaniemeen. Rakentaminen ei kuitenkaan ole vielä varmaa, vaikka lupa heltiäisi.

– Sitten vielä mietitään, onko meillä resursseja rakentaa uusi rakennus ja pitää sitä yllä, mutta haaveissa se on, Pellinen sanoo.

Myös seuran nimi Espoon Eskimot saattaa muuttua. Eskimo-jäätelöpuikot jäivät historiaan viime vuonna, koska valmistaja kertoi haluavansa eroon loukkaavasta termistä.

Pellinen kertoo, että nimestä on käyty seurassa keskustelua. Hän pitää mahdollisena, että seura muuttaa nimeään.

– Kyllä meilläkin pyritään siistimään kieltä. Ennen on puhuttu eskimopyörähdyksestä mutta nyt puhutaan vain pyörähdyksestä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut