Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Millaista on elämä kahden heteroparin apilaperheessä? Espoolainen kirjailija Mari Frisk kirjoitti aiheesta jo toisen kirjan – nyt Kati odottaa Sonjan miehen vauvaa

Mari Frisk haastaa tuoreessa romaanissaan ydinperhemallin. Hän katsoo vakavia asioita huumorin läpi.

Millaista elämä olisi, jos kaksi heteropariskuntaa muodostaisi apilaperheen, koska vanhemmat haluavat saada lapsen mutta eivät luopua aiemmasta elämäntyylistään? Tätä kysymystä espoolainen Mari Frisk pohti jo esikoiskirjassaan Neliöjuuri (Myllylahti 2020).

Keväällä ilmestynyt Monitahokas (Myllylahti 2022) on Neliöjuuren itsenäinen jatko-osa.

Identtisten kaksosten Sonjan ja Katin sekä heidän miestensä Fransin ja Juhan tarina jatkuu. Minäkertoja on Kati, joka nyt odottaa vauvaa, jonka isä on Sonjan mies. Kuka on suhteessa kolmas pyörä tai ulkopuolinen?

Monitahokas ruotii myös sisarus- ja äitisuhdetta sekä niitä epävarmuuden tunteita, mitä äitiyteen voi liittyä.

– Sisäinen ääneni oli muuttunut ilkeäksi. Se sätti, että ei sinusta ollutkaan tähän, äidiksi, kun et viihdy lapsen kanssa, Kati tilittää.

Sosiaalisella medialla on, totta kai, oma roolinsa. Some viestittää, miten iloiset ystäväporukat istuivat iltaa kynttilänvalossa ja skoolasivat kuoharilla. Laskettelua, after skitä, Thaimaan-matkoja, mökkiviikonloppuja vaahtokarkkikaakaolla, uusia untuvatakkeja.

Kirjan aineistoa voi poimia mistä tahansa tilanteesta.

Frisk uudistaa kieltä ja keksii hauskoja sanoja: ”Minulla ei ollut mitään tuollaista elämässäni, olin mammautunut, sosiaalisesti mammainen, liikuntamammainen.”

Frisk kirjoittaa arkipäivän lainalaisuuksista ja vakavista ihmissuhdepohdinnoista ronskin huumorin kautta. Hänen henkilögalleriansa on syntynyt ihmisten tarkkailun pohjalta, mutta kellään ei ole tosielämän esikuvaa.

– Vauva.fi-keskustelupalsta ja keskustelut asukaspuiston hiekkalaatikolla ovat antaneet ideoita ja materiaalia, Frisk sanoo.

– Kirjan aineistoa voi poimia mistä tahansa tilanteesta. Esimerkiksi julkista liikennettä käyttäessä kuulee herkullisia juttuja, jos ei koko ajan räplää kännykkää.

Frisk on rakentanut uskottavan henkilögallerian, johon päähenkilöiden lisäksi kuuluvat ystävät ja työkaverit, esimerkiksi Siru, joka on ”solariumpaahdon, Turkin-äkkilähtöjen ja itseruskettavien voiteiden sekakäyttäjä” ja Mirkku, jolla Kati on diagnosoinut ylivertaisvinouman, joka tarkoittaa sitä, että tämä on heikosti perillä asioista, mutta erityisen varma siitä, että on oikeassa.

Super-lehdessä toimittajana työskentelevä Mari Frisk nauttii siitä, että asiapitoisen tekstin kirjoittamisen jälkeen hän saa liioitella ja pistää överiksikin.

– Kun lapset ovat menneet nukkumaan, kirjoitan pari tuntia. Olen jäänyt koukkuun kirjoittamiseen. En osaa olla ilmankaan.

– En ideoi tapahtumia pistämällä post it -lappuja peräkkäin vaan kehittelen juonta samalla, kun kirjoitan. Annan mielikuvituksen viedä.

Frisk sanoo kirjoittavansa rönsyilevästi. Kustannustoimittaja Niina With on ensimmäinen, joka saa tekstin luettavakseen, ja hänen viestinsä on yleensä se, että sitä pitää napakoittaa.

Monitahokas päättyy entistä monimutkaisempaan ihmissuhdekuvioon. Se antaa mahdollisuuden jatkolle.

– Kustannussopimusta ei ole, mutta olen aloittanut kolmannen kirjan kirjoittamisen. Uutta käsikirjoitusta on nyt sadan sivun verran, Frisk kertoo.