Monien nuorten vakavien liikenneonnettomuuksien taustalla on väsymys.
Kesäloma houkuttelee teini-ikäiset valvomaan. Nuori saattaa pelata tietokonepelejä koko yön ja käydä nukkumaan vasta kun vanhemmat heräävät keittämään aamukahvia.
– Kesäloman ensimmäinen tarkoitus on, että silloin lomaillaan, ja silloin on hyvin tavallista, että uni-valverytmi muuttuu. Tärkeintä on, että unentarve tulee tyydytettyä, unilääketieteeseen pätevöitynyt neurologi Markku Partinen sanoo.
Teini-ikäisten unentarve on yhdeksän tai jopa kymmenen tuntia yössä. Joillekin riittää kahdeksan tuntia ja vain poikkeuksellisesti alle seitsemän tuntia.
– Kun puberteetti alkaa, unirytmi siirtyy luonnostaan myöhemmäksi. Tutkimusten mukaan 70 prosenttia teineistä menee nukkumaan kello 23 tai sen jälkeen.
Jos valvoo yöstä toiseen, biologinen kello voi loksahtaa pois paikaltaan ja seurauksena voi olla viivästynyt unijakso. Ulkoinen kello on 03–04 aamulla, mutta aivojen sisäinen kello onkin vasta kello 23–24 yöllä.
Amerikassa on saatu viitteitä siitä, että vähäinen uni altistaa esimerkiksi sokeriaineenvaihdunnan häiriöille ja ylipainolle.
– Jos sosiaalinen elämä ei kärsi, kesälomalla valvomisesta ei ole ongelmaa.
Partinen painottaa, että unen laatu ei ole koskaan päivällä yhtä hyvää kuin yöllä. Jos valvoo 6:een asti aamulla, unta ei tahdo riittää päivällä niin pitkään, että unentarve tulisi tyydytettyä.
Tässä vaiheessa ei ole vielä riittävää tutkimustietoa siitä, vaikuttaako viivästynyt unijakso ja siitä seuraava univaje nuoren kehitykseen tai sairauksien ilmaantumiseen. Pitkiä seurantatutkimuksia tarvitaan lisää.
– Amerikassa on saatu viitteitä siitä, että vähäinen uni altistaa esimerkiksi sokeriaineenvaihdunnan häiriöille ja ylipainolle.
– Univajeella on myös yhteys korkeaan verenpaineeseen ja kuten tiedetään, se taas on riski sydänsairauksille. Tutkimusnäyttöä on muun muassa siitä, että univaje altistaa infektiotaudeille ja esimerkiksi koronalle.
Myös valvomisen syyt ovat muuttuneet. Markku Partinen huomauttaa, että hänenkin nuoruudessaan valvottiin, mutta silloin lähdettiin tanssilavalle. Valvominen keskittyi viikonloppuihin.
– Nuoren bailaaminen ilman alkoholia ja tanssiminen on pienempi haitta kuin se, että nuori istuu koko yön tietokoneella ja pelaa, Partinen sanoo.
Teini-ikäisten ja nuorten aikuisten valvominen on vaaratekijä etenkin silloin, kun käytössä on mopoauto tai nuori on hiljattain saanut ajokortin. Tilastot kertovat karua kieltä siitä, että toukokuun alun ja elokuun lopun välisenä aikana nuoret ovat yliedustettuina vakavissa liikenneonnettomuuksissa, jotka tapahtuvat aamuyöllä.
– Tyypillinen tilanne on se, että nuori on ollut niin sanottuna juoppokuskina. Hän on itse selvin päin, mutta valvonut pitkään ja univajeen seurauksena nukahtaa rattiin, Markku Partinen kuvaa.
Sekin on Markku Partisen mukaan yksilöllistä, missä ajassa oikean unirytmin palauttaminen onnistuu. Kun kouluun paluu elokuussa odottaa, oikean unirytmin tavoittamiseen kannattaa varata aikaa muutama vuorokausi.
Vanhempien ei Partisen mielestä kannata ryhtyä saarnaamaan nuorille valvomisen haitallisuudesta vaan mieluummin antaa heille luettavaksi asiaa koskevaa tietoa. Nuoret uskovat kyllä lukemaansa.