Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kova helle voi tuhota auton akun lopullisesti – "Oikeastaan pakkasta pahempi"

Kovat helteet voivat olla turmioksi auton akulle, varoittaa Autoliitto.

Autoliiton mukaan akkuongelmat ovat yleisiä paitsi kovilla pakkasilla myös kesähelteillä. Tämä on todettu Autoliiton tiepalvelussa, joka auttaa vuosittain kymmeniä tuhansia autoilijoita.

– Helle on akulle oikeastaan pakkasta pahempi. Siinä missä pakkasen hyydyttämä akku saadaan vielä toimintakuntoon lataamalla tai antamalla apuvirtaa, voi helle tuhota akun lopullisesti. Toki joskus käynnistysakku tulee tiensä päähän kelistä riippumatta. Silloin vaihdamme sen uuteen heti paikan päällä, Autoliiton operatiivinen päällikkö Lauri Oksanen kertoo tiedotteessa.

Autoliiton mukaan moni tyhjentää kesällä akun myös ajattelemattomuuttaan. Esimerkiksi matkajääkaapin käyttäminen tai kännykän lataaminen varsinkin, kun auto ei ole käynnissä, voi aiheuttaa ikävän yllätyksen.

Toinen tyypillinen huolimattomuusvirhe on itsensä lukitseminen auton ulkopuolelle. Se voi kuulostaa erikoiselta, mutta selitys on yksinkertainen.

– Yleinen tilanne on se, että avataan sähköinen takaluukku avaamatta auton lukitusta. Autonavaimet lasketaan sitten hetkeksi pois käsistä auton tavaratilaan ja unohdetaan asia. Sitten painetaan tavaratilan luukku kiinni ja ollaankin lukitun auton ulkopuolella, Oksanen kertoo tiedotteessa.

– Erikoisempia tapauksia ovat olleet muun muassa, kun auton sisällä olleet koirat ovat painaneet ovet lukkoon kuskin ollessa ulkopuolella.

Yhä useammin tiepalvelua tarvitsevat myös sähköautoilijat, joilta loppuu ajosähkö kesken matkan.

– Ensimmäiset sähköautoilijat olivat nimenomaan sähköautoilusta kiinnostuneita ja asiaan perehtyneitä, mutta nyt yhä useampi tavallinen autoilija on siirtynyt sähkön käyttäjäksi. He eivät välttämättä osaa samalla tavalla varautua toimintamatkan vaihteluihin eri olosuhteissa tai siihen, että matkan varrella oleva latauspiste onkin epäkunnossa.

Autoliitto kerää nyt ihmisiltä tarinoita siitä, miten se on auttanut autoilijoita vuosien varrella.

Moni avustus yhdistetään konkreettiseen tiepalveluun, mutta jäsenet ovat myös muun muassa peitonneet huijausta yrittäneen autovuokraamon Portugalissa, välttäneet tiemaksusakot Sloveniassa ja saaneet paljon muuta apua.

Tarinansa voi kertoa vapaamuotoisesti syyskuun loppuun mennessä täällä.