Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

R-kioskista tuli sietämätön 40-asteinen pätsi, ja paikka suljettiin – näin kuumaa työpaikalla saa olla

Kuumuus rassaa nyt työntekijöitä monilla työpaikoilla, ja pahimmillaan tilanne uhkaa terveyttä.

Länsiväylän sisarlehti Helsingin Uutiset kertoi tiistaina, että Helsingissä Uudenmaankadulla sijaitseva R-kioski on jouduttu sulkemaan. Liike laitettiin kiinni ennen juhannusta.

Aluepäällikkö Jarkko Kallio kertoi HU:lle, että kioskissa lämpötila saattoi nousta jopa 35–40 celsiusasteeseen. Ilmastointilaitteet olivat simahtaneet kuumuuden takia.

– Tuossa lämpötilassa myyjä ei voi olla tilassa töissä. Kaikki tavaratkin sulavat, Kallio kuvaili.

Kioski pysyy nyt kiinni toistaiseksi, sillä yritys ei ole löytänyt taloyhtiöstä paikkaa riittävän suurelle ilmanvaihtolaitteelle.

Työsuojeluhallinnon mukaan työturvallisuuslaissa ei ole tarkkoja raja-arvoja sille, miten kuumaksi työpaikka voi muuttua.

Lain mukaan työnantajan on kuitenkin selvitettävä, onko työpaikalla sellaisia tekijöitä, joista voi olla vaaraa tai haittaa terveydelle.

Jos työpaikan ilman lämpötila – teknisistä toimista huolimatta – ylittää 28 astetta, työnantajan on rajoitettava työntekijöiden altistumisaikaa kuumalle.

Yhden työskentelyjakson pituus saa olla enintään 50 minuuttia tunnissa, jos työpaikalla ilman lämpötila on 28–33 astetta.

Jos lämpötila ylittää 33 astetta, pisin yhtämittainen työskentelyjakso saa olla enintään 45 minuuttia tunnissa.

– Näissä tilanteissa työntekijän olisi siis voitava tehdä työtä 10–15 minuuttia tuntia kohden viileämmässä työtilassa, tai vaihtoehtoisesti tauottaa työtään viileässä, työsuojeluhallinnon verkkosivuilla kerrotaan.

.