Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Suomesta muuttanut mies ihmettelee välinpitämätöntä menoa espoolaisella kadulla – "Tuntuu käsittämättömältä, kun lämpöä on 30 astetta ja juhannuskin jo takana"

Poliisin viime keväänä antamat varoitukset nastarenkaiden käytöstä kesäkeleillä eivät ole tavoittaneet kaikkia autoilijoita.

Espoon Olarissa asuva mies kertoo, että hänen kotikadullaan nastojen ropinaa saa kuunnella jatkuvasti. Ilmiö korostunut tänä kesänä.

– Joka päivä aamu- ja iltapäivisin noin viiden minuutin välein ajaa joku auto nastat rahisten, kertoo Olarin Kuunkadulla asuva mies.

–  Tämä tuntuu käsittämättömältä, kun lämpöä on 30 astetta ja juhannuskin on jo takana.

Mies sanoo kiinnittäneensä asiaan huomiota loma-aikana, kun nastojen äänet kuuluvat hänen pihalleen ja parvekkeelleen.

Mies kertoo olevansa lähtöisin Pohjois-Suomesta ja kummastelee, miksi sama ilmiö ei näy hänen kotiseudullaan ainakaan samassa mittakaavassa.

– Ei pohjoisessa tällaista juuri tapahdu vaan siellä renkaat vaihdetaan ajallaan.

Miehen havaintojen mukaan nastarenkailla ajavien joukossa korostuvat vanhojen ja huonokuntoisten autojen kuljettajat.

– Mutta kyllä monissa uusissa autoissakin näkee nastoja. Kyse vaikuttaa olevan pitkälti välinpitämättämyydestä.

Nastarenkaiden kesäkäyttäjissä on miehen mukaan myös paljon ruokalähettejä. Hän kummasteleekin, eivätkö kuljettajat ole suorittaneet suomalaista ajotutkintoa tai tiedä liikennesääntöjä.

Mies otti yhteyttä Länsiväylään tällä viikolla, sillä nastoilla ajelu tuntuu vain lisääntyvän.

Hän toivoo, että poliisit valvoisivat kuljettajia nykyistä tehokkaammin.

– Minulla oli aiemmin mielessä, että pysäytän poliisipartion ja lyön heidän kanssaan lounaasta vetoa, että 15 minuutin sisällä he ottavat tältä tieltä kiinni nastoilla ajavan kuljettajan. Olisin varmasti voittanut!

Länsi-Uudenmaan poliisissa miehen kuvailema ilmiö on tuttu. Komisario Hannu Kontolan mukaan tässä vaiheessa kesää autoilija ei selviä nastarenkailla ajelusta pelkällä huomautuksella vaan poliisi kirjoittaa aina liikennevirhemaksun.

– Tilastoja ei ole, mutta uskallan sanoa, että näistä annetaan säännöllisesti liikennevirhemaksuja, Kontola sanoo.

Kontolan arvion mukaan suurin osa ilmiöstä selittyy välinpitämättömyydellä.

– Voi olla, että jotkut autoilijat ovat tietämättömiäkin, mutta useimmin on kyse välinpitämättömyydestä – esimerkiksi siitä, ettei kesärenkaita ole haluttu ostaa.

Kontolan mukaan Suomessa ja pääkaupunkiseudulla on paljon autoilijoita, jotka ovat suorittaneet ajokorttinsa ulkomailla.

Lain mukaan EU-alueen ulkopuolelta tulevan on vaihdettava ajokorttinsa Suomessa kelpaavaan korttiin viimeistään kaksi vuotta muuton jälkeen.

– Ajokoetta ei tarvitse suorittaa, jollei halua korottaa ajokorttiluokkaa. Nykyisin melkeinpä kaikkien maiden korteilla voi Suomessa ajaa, Hannu Kontola sanoo.

Poliisi on toistuvasti ohjeistanut autoilijoita oikea-aikaiseen kesärenkaiden vaihtoon.

Pääkaupunkiseudulla poliisi varoitti jo huhtikuussa, että nastarenkailla ajamista aletaan tarkkailla ja laittomista renkaista voi saada 100 euron sakon liikennerikkomuksesta.

Poliisitarkastaja Heikki Kallio uudisti varoituksensa toukokuussa.

Nastoilla ajelussa ei ole kyse vain muita ärsyttävästä äänestä.

Nastarenkaiden on todettu lisäävän päästöjä sekä heikentävän ilmanlaatua. Jopa puolet kevään katupölystä on nastojen tien päällysteestä irrottamaa kivipölyä, ja pienhiukkasia irtoaa tiestä samalla tavoin kesälläkin.

Nastoilla ajaminen voi vaarantaa myös liikenneturvallisuuden, sillä nasta- tai kitkarenkaat eivät toimi ajo-ominaisuuksiensa puolesta kesäkeleillä yhtä hyvin kuin kesärenkaat.

– Nastoilla ajaminen olosuhteissa joissa nastoja ei tarvita ei auta ketään. Niistä syntyy pölyä ja kaikenlaista ympäristöhaittaa, sanoi Heikki Kallio Etelä-Suomen Median lehdelle viime huhtikuussa.