Puutiaisaivotulehdusten lukumäärä on jatkanut selvästi kasvuaan Uudellamaalla. TBE-tapaukset keskittyvät tiettyihin kuntiin kuten Kirkkonummelle.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella diagnosoitiin viime vuonna 81 TBE-tapausta, kun taas toissa vuonna tapauksia oli 46.
Helsingin ja Uudenmaan tilanne noudattelee koko maan trendiä, sillä TBE:n kokonaistapausmäärässä on tehty ennätys jo kahtena vuotena peräkkäin.
Vuonna 2021 koko Suomessa todettiin 151 TBE-tapausta.
Kirkkonummella rekisteröitiin viime vuonna 11 puutiaisaivokuumetapausta. Määrässä on huomattava nousu, koska viiden viime vuoden aikana tapauksia on ollut yhteensä 22.
Esimerkiksi Vihdissä ja Nurmijärvellä ei ole viiden vuoden aikana tullut tietoon yhtään TBE-tapausta. Espoossa samalla ajanjaksolla on ollut 29 tapausta.
Kirkkonummella onkin määritelty jo kaksi aluetta viranomaisten (THL) riskiluokkaan, jolloin TBE-rokotukset ovat maksuttomia.
Nämä riskialueet sijaitsevat Espoon naapurissa ja ovat Masalan postinumeroalue 02430 sekä Luoman postinumeroalue 02440.
TBE-viruksen aiheuttama tauti voi pahimmillaan aiheuttaa vakavia ja pitkäkestoisia neurologisia oireita. Tautiin ei ole olemassa parantavaa hoitoa.
Rokottautuminen suojaa kuitenkin taudilta, vaikka virusta kantava puutiainen pääsisikin puremaan.
Rokote ei kuitenkaan suojaa toiselta punkin levittämältä yleisemmältä taudilta borrelioosilta, johon on olemassa lääkitystä.
THL on antanut tietyille alueille suosituksen rokottautua TBE:tä vastaan. Se koskee pääasiassa alueilla pitkäaikaisesti oleilevia henkilöitä, jotka liikkuvat lumettoman maan aikana paljon luonnossa.
Uudellamaalla tällaisia alueita ovat muun muassa koko Kirkkonummi, Espoo, Lohja, Siuntio, Raasepori ja Inkoo. Näillä alueilla TBE-rokotus maksetaan itse.