Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kalervo Palsan ja Timo Mukan vaikutus sekä henkilökohtaiset kokemukset näkyvät Aulis Harmaalan töissä – "Jokaisella on omat nostalgiset asiansa"

Kuvataiteilija Aulis Harmaalan näyttely Galleria Aarnissa on täynnä nostalgiaa. Eilinen-näyttelyssä on vahvoja viittauksia miehen omaan taustaan, mutta kuka tahansa voi samaistua maalausten kuvamaailmaan. Harmaala etenee yksityisestä yleiseen.

– Maalaan henkilökohtaisesta muistista, mutta käsittelen sitä yleisön kanssa. Jokaisella on omat nostalgiset asiansa, hiljattain Helsingistä Espooseen muuttanut taiteilija sanoo.

Muuton myötä Aulis Harmaala liittyi myös Espoon kuvataiteilijoiden jäseneksi.

Maalauksissaan Harmaala herättää ja jalostaa mielikuvia, joihin palaamme ja jotka ovat meille tärkeitä.

Aihepiiri laajenee myös käsittelemään identiteetti- ja kansallisuuskysymyksiä ja yhteiskunnan muutosta, kuten maaltamuuttoa.

Ranualla vuonna 1966 syntyneen Harmaalan maalauksissa on selkeitä viittauksia henkilökohtaisiin kokemuksiin ja hänen omaan menneisyyteensä, kuten kotitalo, soita, metsämaisemaa, poroja ja vahvasti muistiin syöpynyt juhannusmuisto.

Teokset esittävät ajankuvaa, menneen kaipuun yksilöllisyyttä, moninaisuutta ja tulkinnanvaraisuutta.

Harmaalan ilmaisutapaan ovat vaikuttaneet pohjoisesta kotoisin olleet taiteilijat Kalervo Palsa ja Timo K. Mukka. Vahvan jäljen maalauksiin on jättänyt myös opinnot Kankaanpään taidekoulussa ja Teemu Saukkosen tarinallinen ote.

– Arvostan myös Teemu Mäkeä ja hänen tarinallisesti monikerroksisia teoksiaan.

Galleria Aarnissa on nähtävillä myös Harmaalan veistoksia.

– Veistoksissani on myös shamanistisia kokemuksia. Veistokset eivät ole yhtä helposti tulkittavia kuin maalaukseni, Harmaala sanoo.

– Minulla on ollut monenlaisia lähestymistapoja taiteeseen. Olen käsitellyt omaa historiaani myös valokuvilla, äänitallenteilla ja installaatioilla. Yksityisen kautta yleiseen meneminen on ollut johtolanka taiteessani.

Aulis Harmaala maalaa vahvoilla väreillä, esimerkiksi sinisellä, joka hehkuu kuin Välimeri.

– En ole edes tietoinen siitä, millaisilla väreillä maalaan. Se on fiiliskysymys. Väri on väline, jolla kerron juttua ja annan mennä.

Maalauksen syntyprosessi on Harmaalan mukaan aina sama. Hän pohtii aihetta ja teemaa ja sen viemistä taiteeksi.

Kankaanpään taidekoulun jälkeen Aulis Harmaala on ollut myös toimihenkilönä virkatöissä. Espoossa Riilahden toimintakeskuksessa hän ohjasi kehitysvammaisia tekemään taidetta.

– Työn kautta huomasin, että minulla on voimakas tarve tehdä omaa taidetta.

Harmaala jatkoikin opintoja Lahden taideinstituutissa ja Aalto-yliopistossa, jossa hän suoritti taiteen maisterin tutkinnon vuonna 2011.

Eilinen-näyttely jatkuu kauppakeskus Sellossa toimivassa Galleria Aarnissa heinäkuun loppuun asti.

Galleria on avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–19 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12–16.

Galleria Aarnissa on samaan aikaan Essu Koskisen ja Arto Palinin näyttelyt.