Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palkat 12 500–17 800 e/kk – SS: Näin uudet sotepomot tienaavat

Savon Sanomien selvityksen mukaan hyvinvointialueiden ylimpien johtajien kuukausipalkat asettuvat 12 500–17 800 euron välille.

Alinta palkkaa maksetaan Etelä-Savon hyvinvointialueen johtajaksi valitulle Santeri Seppälälle. Korkeinta palkkaa nettoaa Varsinais-Suomeen valittu Tarmo Martikainen.

Maan suurimman hyvinvointialueen Pirkanmaan johtajan Marina Erholan kuukausipalkka on 17 500 euroa. Länsi-Uudenmaan hyvinvointijohtaja Sanna Svahn pääsee lähelle 17 000 euron palkalla.

Ei tarvitse olla lääketieteellistä osaamista.

Teemu Malmi

Kaikkiaan 12 johtajan kuukausipalkat ovat vähintään 15 000 euroa tai sen yli. Kuudella johtajalla kuukausipalkka on alle tuon summan.

Kuudella hyvinvointialueella johtajan palkan määräytyminen vaatii vielä aluehallituksen hyväksynnän. Käytännössä kyse on johtajasopimuksen hyväksymisestä.

Johtajista yhdeksällä on Savon Sanomien selvityksen mukaan sosiaali- ja terveysalan koulutustausta. Esimerkiksi Kanta-Hämeen, Länsi-Uusimaan ja Pirkanmaan johtoon valittiin lääketieteen tohtori ja Pohjois-Karjalaan terveystieteen tohtori.

Loput 11 ovat koulutukseltaan monenkirjava joukko. On muun muassa kauppa-, hallinto- ja valtiotieteiden maistereita sekä diplomi-insinöörejä.

Aalto-yliopiston professorin Teemu Malmin mukaan ei ole ongelmallista, jos hyvinvointialueen johtajalla ei ole sosiaali- ja terveysalan koulutusta tai taustaa.

– Ei tarvitse olla lääketieteellistä osaamista, vaan tärkeintä on, että on hyvä johtaja eli osaa kohdentaa resursseja fiksusti, ymmärtää miten talous toimii ja raha pyörii, sanoo sairaanhoitopiirien johtamista tutkinut Malmi.

Malmista hyvinvointialueiden johtajien suurin haaste liittyy nimenomaan talouteen. Paremmalla johtamisella päästäisiin todellisiin säästöihin ja parempaan laatuun, joten aina ei ratkaisuksi tarvittaisi rahan lisäämistä.