Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helenan näössä oli tuntunut "jotain häikkää" jo jonkin aikaa, ja sitten silmänpohjista löytyi neljä reikää – tällaisista silmäsairauksista yhä useampi kärsii Suomessa

Suomalaisten yleisimmät silmäsairaudet ovat harmaakaihi ja silmänpainetauti. Helena Karlingilla silmäpohjien hoito on vaatinut tavallista pitkäkestoisemmat operaatiot.

Silmälasiliikkeissä järjestetään aika ajoin kampanjoita, joiden yhteydessä optikon tekemä näöntarkastus on maksuton. Asiakas saattaa joskus yllättyä, jos silmissä on iän mukana tulleita muutoksia.

Kun Helena Karling meni ennen vuodenvaihdetta ostamaan uusia silmälaseja, optikko neuvoi häntä varaamaan ajan silmälääkärille.

– Näkökentässäni oli jo jonkin aikaa tuntunut jotain häikkää, joten tilasin lääkäriajan saman tien, kertoo Karling.

Silmälääkärin vastaanotolla Karling kuuli, että hänellä oli kummassakin silmässä harmaakaihi.

– Lisäksi silmäpohjissani oli reikiä. Vasemmassa oli yksi reikä ja oikeanpuoleisessa kolme.

Lääkäri kirjoitti potilaalle lähetteen Husin silmäsairaalaan.

– Vasen silmä leikattiin toisella silmäsairaalakäynnillä päiväkirurgisena toimenpiteenä ja samassa yhteydessä poistettiin kaihi. Silmään laitettiin kaasua ja jouduin kahden viikon sairauslomalle.

Kotioloissa leikattua silmää suojasi kilpi. Operaation jälkeiset viisi päivää potilaan täytyi olla määrätyssä asennossa.

– Kotona pääasiallinen alkupäivien asentoni olikin istualtaan pää alaspäin ja yöllä piti nukkua vasemmalla kyljellä. Kaasu poistui silmästä hieman yli kahdessa viikossa ja näkökenttä parani sitä mukaa. Silmää ei saanut paljon rasittaa, eikä saanut nostella mitään painavaa tai muutenkaan tehdä mitään rajua. Televisiota katsoin jonkin verran niin, että telkkari oli lattialla kuvaruutu kohti kattoa.

Kun ensimmäinen silmä oli tarkastettu ja kunnossa, Hus antoi oikeanpuoleista silmää varten leikkausajan.

Koska silmässä oli kolme reikää, paraneminen ja samalla kaasun poistuminen kestää pitempään kuin ensimmäisenä leikatun silmään. Välitarkastuksiakin on useita.

Kotioloissa on pitänyt noudattaa samaa varovaisuutta kuin ensimmäisen operaation jälkeen.

– Tällä kertaa olen sentään saanut katsoa televisiota kyljellä maaten, Karling iloitsee.

Ensimmäinen välitarkastus oli kolme viikkoa leikkauksesta, 13. kesäkuuta.

– Toipuminen on ollut odotuksen mukaista. Seuraava välitarkastus on heinäkuussa.

Suomalaisten yleisimmät silmäsairaudet ovat harmaakaihi ja silmänpainetauti eli glaukooma.

Molempia leikataan sekä yksityissairaaloissa että julkisella puolella, jota pääkaupunkiseudulla edustaa Hus.

Silmäsairaalaan tutkimuksiin pääsee joko terveyskeskuslääkärin tai yksityisen silmälääkärin lähetteellä.

Monesti käy niin, että silmälaseja ostamaan mennyt asiakas kuulee vasta optikon tekemän näöntarkastuksen yhteydessä, että hänellä on silmäsairaus.

Tällöin optikko suosittelee asiakasta kääntymään lääkärin puoleen.

– Lain mukaan optikko ei saa antaa silmäsairauteen hoito-ohjeita vaan hänen täytyy neuvoa potilas tilaamaan aika lääkärin vastaanotolle, sanoo Husissa silmäleikkauksia tekevä ylilääkäri Mika Harju.

Kelakorvausta maksetaan vuosittain silmälääkkeistä yli 95 000 glaukoomapotilaalle.

Vaikka potilasmäärä on suuri, ei glaukoomaa sairastava ihan helposti pääsee yleisen terveydenhoidon puolella silmäleikkaukseen.

– Niin kauan, kun tauti pysyy hallinnassa, ei leikata. Jos tauti on aggressiivinen, potilas pääsee toimenpiteeseen nopeammin, Harju toteaa.

Ihmisten eliniän pidennettyä ovat harmaakaihitapaukset yleistyneet. Harmaakaihileikkauksia tehdään koko Suomessa noin 50 000 vuodessa.

– Kaihi leikataan, mikäli toimenpide on potilaalle tarpeellinen. Harmaakaihileikkaus tehdään ultraäänellä ja toimenpide kestää 10–15 minuuttia. Joillekin tulee parin vuoden kuluttua niin sanottu jälkikaihi, joka poistetaan laserilla.

Näkökykyä voi haitata myös silmässä oleva reikä.

Reikiä esiintyy noin kolmella henkilöllä tuhannesta.

– Jos potilaalla on silmässä reiän lisäksi kaihi ja reiän korjaaminen vaatii lasiaisen poistoleikkauksen, kaihi leikataan usein siinä samassa.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Keski-Uusimaa-lehdessä.