Mikko Rytilän 80-neliöisessä kasvihuoneessa kasvaa sopivan tulista herkkua, jota ravintolat himoitsevat – "Scovillen asteikolla tulisuus on 200 000"

Mikko Rytilä kasvattaa kulinaristien herkkua, jota hän toimittaa lähiseudun ravintoloihin.

Chilejä kasvattava Mikko Rytilä keräsi ensimmäiset maistiaiset omalta viljelmältä juhannuksen alla.

Pian sen jälkeen kasveihin iski mystinen vaiva.

– Jotain oli tapahtunut kahdessa päivässä. Tiistaiaamuna tyrmistyin, kun näin tilanteen. Osa hedelmistä oli pehmentyneitä ja joidenkin kasvien lehdissä oli laikkuja, hän kertoo Keski-Uusimaan haastattelussa alkuviikosta.

Järvenpäässä asuva Rytilä kasvattaa kuudetta kesää rocotoja ja on perehtynyt niiden kasvuolosuhteisiin.

Vuokrattu kasvihuone sijaitsee Haarajoella kauppapuutarhan yhteydessä.

80-neliöinen kasvihuone on omiaan yhden miehen chilifarmille. Kasvihuoneessa on riveissä 140 terhakkaa, lähes 1,5-metristä taimea. Loppukesällä ne ovat kiivenneet kahden metrin korkeuteen.

– Istutin taimet huhtikuun alussa. Kasvussa ei ilmennyt matkan varrella ongelmia. Paitsi nyt juhannuksen jälkeen.

Taimissa ei näy viitteitä liiallisesta kastelusta, kuivuudesta tai tuholaisista.

– Voisiko syy löytyä kalsiumin puutteesta. Juhannuksen kova hellekin on voinut aiheuttaa kasveille stressiä, farmari miettii.

Intohimoinen chiliharrastaja ryhtyi laajamittaisemmin kasvattamaan sitä, millä hän mieluiten maustaa ruokansa. Kyse on rocotosta, Etelä-Amerikassa käytettävästä chilipaprikasta.

Kaupoissa myytävät ulkomaalaiset chilit tulevat yleensä Hollannista ja Espanjasta. Suomessa rocoto-chiliä kasvattaa kaupalliseen käyttöön tiettävästi vain Heinän puutarha Salossa.

– Muita pelkästään rocotoihin keskittyviä pieniä viljelmiä ei taida lisäkseni olla. Uskon, että markkinoita mehukkaalle, satoisalle ja monikäyttöiselle rocotolle on Suomessa, hän sanoo.

Ennen kasvukautta Rytilä asensi kasvihuoneeseen tukivaijereita ja ultraviolettisäteilyä suodattavaa muovia.

Yöpakkasten aikana käytössä oli infrapunalämmitin ja kesällä kastelusta on huolehtinut tippukastelujärjestelmä.

Rytilä kasvattaa kahta rocoto-lajiketta: Guatemalan orangea ja montufaria. Niiden tulisuusaste on kahdeksan, kun tulisuusasteikon maksimi on 10.

– Scovillen asteikolla niiden tulisuus on 200 000. Näissä rocotoissa on sopivasti potkua, mutta polte on suussa tasainen ja viipyilevä. Polte ei voimistu suussa, kuten vahvoilla chileillä on tapana.

Rocoto on paprikoiden sukuun kuuluva chililaji. Se on kotoisin Andeilta, ja sitä viljelivät jo muinaiset inkat.

– Rocotot ovat monikäyttöisiä marjahedelmiä. Niitä voi kuivattaa ja jauhaa mausteeksi. Valmistan mieluiten täytettyjä rocotoja grillissä tai uunissa, Rytilä kertoo.

Rytilä ryhtyi tiistaina selvittämään, miten ilmeisesti kalsiumpuutoksesta kärsineitä taimia voi auttaa toipumisessa.

– Leikkaan vahingoittuneet lehdet pois ja lisään kasteluliuokseen kalsiumlannoitetta.

Taimet alkavat tuottaa satoa lähiviikkoina. Chileistä on kiinnostunut muun muassa Keski-Uudellamaalla toimiva Kulmakonditoria-ravintolaketju.

Yksityishenkilöt voivat ostaa chilejä suoraan kasvihuoneelta.

Ensi kevään viljelyksistä Rytilä ei osaa vielä sanoa, vaikka mielessä rönsyilee suunnitelmia muun muassa aurinkosähkön käytöstä kasvihuoneen lämmittämisessä.

– Parasta olisi, jos löytyisi hankkeeseen uskova yhteistyökumppani. Ajatuksena on kasvattaa ensi vuonna rocotojen lisäksi muutakin. Aion hakea EU:n nuoren viljelijän tukea, jonka avulla yritystoiminta voi vakiintua ja kehittyä, farmari kaavailee.

Projektia voi seurata Facebookissa Rytilän rocotot -osoitteessa.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Keski-Uusimaassa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut