Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakentaminen kallistuu nyt rakettimaisesti – koulukeskuksen hinta-arvio nousi 17 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa, eikä se ole vielä lopullinen

Kirkkonummelle suunnitellun Gesterbyn uuden koulukeskuksen hinta-arvio on talven mittaan noussut rakettimaisesti. Taustalla on rakentamisen raju kustannusnousu.

Uusi koulukeskus on tarkoitus toteuttaa elinkaarimallilla, jossa rakentaja purkaa nykyiset talot, suunnittelee ja rakentaa uuden keskuksen ja hoitaa kiinteistöä 20 vuotta.

Neuvotteluja on käyty koko viime talvi rakennusyhtiöiden kanssa. Loppumetreillä tarjoajina ovat olleet Lujatalo Oy, SRV Rakennus Oy ja YIT Suomi Oy.

Kirkkonummen toimitilapalvelujen lautakunta ehdottaa, että hankkeen toteuttajaksi valitaan YIT.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 59 miljoonaa euroa. Itse urakkahinta on noin 51 miljoonaa euroa ja päälle on laskettu muun muassa kustannusten nousuriskiä noin 5 miljoonaa euroa.

Rakentamisen kustannukset ovat nousseet erittäin voimakkaasti ja tulevaisuuteen liittyy suurta epävarmuutta.

Kirkkonummen kunnan mukaan sitovia urakkatarjouksia on tällä hetkellä erittäin vaikea saada.

Rakentajien tarjouksissa tulevat aina ehdot mahdollisista kustannusten nousuista.

Gesterbyn hankkeen tarjoushinta on sidottu indeksiin, joten lopullinen hinta voi nousta vielä tällä hetkellä arvioidusta siinä tapauksessa, että rakennuskustannukset kallistuvat edelleen.

Jos rakennuskustannukset puolestaan lähtevät laskuun, ideksi korjaa hintaa alaspäin.

Kunnanvaltuusto on päättänyt vuosi sitten hankkeen kustannusarvioksi 42,5 miljoonaa euroa. Hinta perustuu pari vuotta sitten tehtyihin laskelmiin.

Lisämäärärahan tarve olisi siten tällä hetkellä noin 17 miljoonaa euroa.

Lopulliset päätökset hankkeesta ja lisärahoituksesta jäävät valtuuston päätettäviksi ensi syksynä.

Hanke on päätetty toteuttaa leasingrahoituksella, joten kustannukset jakautuvat pitkälle ajalle.

Gesterbyn koulukeskus on päätetty purkaa kokonaan ja rakentaa uusi tilalle. Jäljelle jää vain Papinmäen koulun nykyinen rakennus.

Uudet tilat tulevat Winellska skolanin sekä Gesterbyn ja Papinmäen koulujen käyttöön. Suurin osa oppilaista on jo väistötiloissa ja loput siirtyvät niihin ensi vuodenvaihteeseen mennessä.

Kyrkslätt gymnasium muuttaa myös aluksi väistötiloihin ja lopulta uuteen lukiokampukseen Porkkalan lukion kanssa.