Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joutsen uupui totaalisesti kuumalle hiekkarannalle – palomiehet saivat harvinaisen tehtävän

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella oli tämä viikon tiistaina kuumuuteen liittyvä harvinainen eläimen pelastustehtävä Hangossa.

Se sijoittui kahvila Neljän Tuulen Tuvan läheisyyteen.

– Joutsen pötkötteli noin viisi metriä vesirajasta kuumalla rantahietikolla. Se oli silmin nähden hyvin uupuneen oloinen ja antoi kävellä aika lähellä, paloesimies Janne Salomäki kuvailee havaintojaan Länsi-Uusimaa-lehdelle.

Riittävän lähelle mentäessä joutsen lähti liikkeelle, jolloin selvisi, että sen jaloissa ei ollut vikaa ja siivetkin toimivat.

– Kannustimme hänet siihen viileään meriveteen, kun arvelin, että lämpöuupumuksesta on kysymys, ja näin se ilmenikin. Jahka hän pääsi siihen viileään veteen ja upottamaan nokkansa sinne, niin oikein silmin nähden rupesi virkistymään. Kaulan ryhti parani ja hän vähän aikaa pulikoi siinä, kunnes lähti tyytyväisenä uimaan ulapalle, Salomäki kertoo.

Tarinalla oli siis onnellinen loppu.

Kuumuus kurittaa yhtä lailla ihmisiä kuin eläimiä. Eläimen pelastustehtäviä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella on melko taajaan, mutta näillä helteillä Salomäki ei ollut vielä saanut muita eläimen lämpöuupumukseen liittyviä tehtäviä.

Jos luonnossa näkee helteestä kärsivän eläimen, on eläinsuojelulain mukaan jokaisen velvollisuus pyrkiä auttamaan sitä.

Omin neuvoin ei tarvitse toimia, sillä apua voi kysyä esimerkiksi Suomen eläinsuojeluyhdistyksen (SEY) eläinsuojeluneuvojilta tai jäsenyhdistyksiltä. Lisäksi apua antaa Korkeasaaren villieläinsairaala.

Uupumista voi torjua myös ennalta: Omassa kotipiirissä villieläimille voi tarjota esimerkiksi vettä laakeaan astiaan sekä tehdä puutarhaan varjopaikkoja.

Jos muu ei auta, voi paikalle hälyttää pelastuslaitoksen soittamalla 112:een.