Espoon lastenpsykiatria voi taas ottaa uusia lapsiasiakkaita, mutta vain rajoitetusti – työvoimapula on yhä akuutti

Esi- ja alakouluikäisiä espoolaisia lapsia hoitava lastenpsykiatrinen yksikkö kamppailee edelleen työntekijäpulan kanssa. Tilanne on kuitenkin parantunut viime kesään verrattuna. Silloin yksikössä ei ollut lainkaan virkalääkäreitä ja psykologeja puuttui neljä.

– Meillä on nyt yksi virkalääkäri ja loput tarpeesta on hoidettu ostopalveluna. Olemme nyt onnistuneet saamaan ostopalvelulääkäreitä, lastenpsykiatrisen yksikön päällikkö Anu Kivistö kertoo.

Neuropsykologin paikkaan on saatu hakijoita, joten sen osalta tilanne näyttää hyvältä.

Psykologien osalta tilanne on huonompi, mutta samalla Kivistö muistuttaa, että resurssipula koskee myös opiskelijaterveydenhuoltoa ja kaikkea muutakin sosiaali- ja terveydenhuoltoa valtakunnallisestikin. Lastenpsykiatrian yksikkö yrittää rekrytoida psykologeja "non-stopina".

– Jos emme onnistu rekrytoinnissa, niin syksyllä meiltä puuttuu kuusi psykologia. Näistä neljä on perhevapaan sijaisuuksia ja kaksi paikoista on vakituisia.

Viime kesänä lastenpsykiatrinen yksikkö ei pystynyt vastaanottamaan uusia asiakkaita, mutta nyt tilanne on toinen.

– Olemme ensimmäinen maaliskuuta alkaen pystyneet tarjoamaan konsultaatiota rajoitetun määrän. Toimimme näin, jotta asiakasvirta työntekijää kohti pysyy kohtuullisena.

Korona-aika näkyy edelleen monin tavoin ihmisten arjessa ja niin myös lasten ja perheiden oireilussa.

– Sulkutilan aikana loimme uuden, anonyymin matalan kynnyksen konsultaatiopalvelun. Lisäksi olemme kehittäneet palveluita muilla tavoilla vastaamaan tarvetta.

Kivistö sanoo, että heti kun tekijöitä saadaan lisää, konsultaatioiden määrää aletaan lisätä. Hän toivoo, että jo syksyllä pystytään palvelemaan nykyistä suurempaa asiakasmäärää.

– Kun sekä perustasolla että erityispalveluissa on pulaa työntekijöistä, nämä asiat heijastuvat toisiinsa.

Lue arkistojuttu: Espoo ei ole löytänyt lastenpsykiatrian yksikköön lääkäreitä ja psykologeja, ja siksi lapset jäävät ilman hoitoa – "Teemme koko ajan hartiavoimin töitä, että saisimme sulun purettua"

Espoon hoidon porrastuksen mukaan ensisijainen tuki esi- ja alakouluikäisille lapsille tarjotaan peruspalveluista, perheneuvolasta ja kuntoutuspalveluista, jotka konsultoivat lastenpsykiatrista yksikköä, mikäli arjen tuki ei ole riittävää.

Tavoitteena on, että lastenpsykiatriassa hoitoprosessi kestäisi enintään 1–2 vuotta.

– Terapiat ovat lyhentyneet ja hoitoa annetaan lapsen ja perheen tarpeen mukaan, Anu Kivistö sanoo.

Lastenpsykiatrinen yksikkö on kehittänyt toimintaansa, ja Anu Kivistö sanoo odottavansa innokkaasti Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aloitusta. Tavoitteena on luoda alueelle yhdenvertaiset palvelut, mutta muissa kunnissa ei ole lastenpsykiatrian yksikköä.

– Mietimme kaikkien perhekeskusten yhteistyönä, miten palvelut tuotetaan. On tärkeää, että eri tahot tekevät yhteistyötä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut