Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Petri Rutasen kellari on miesmagneetti, jonne tullaan ympäri maailman – "50-vuotias kanadalaismies lähetti jopa suoraa videokuvaa kotiinsa"

Sipoolaisen kotitalon kellarissa sijaitsevasta työpajasta on tullut kalastajien pyhiinvaelluskohde.

Jos tavalliselta pohjoisamerikkalaiselta tulee kysyneeksi tietääkö hän missä on Sipoo, tai vielä tarkemmin Boxin kylä sijaitsee, vastaukseksi saa todennäköisesti pelkkää olkapäiden kohottelua. Jos saman kysymyksen esittää innokkaalle vetouistelukalastuksen ystävälle, tulos on todennäköisesti päinvastainen.

– Mie oon mainostanut tätä pientä Boxin kyllee tuhansille kalamiehille, alkujaan Joensuusta kotoisin oleva Petri Rutanen kertoo vahvalla Pohjois-Karjalan murteella.

Rutasen perheen kotitalon kellarissa toimivasta kalastusvälineiden valmistuspajasta on tullut alan harrastajien keskuudessa eräänlainen pyhiinvaelluskohde. Sipooseen saavutaan jopa Atlantin toiselta puolelta.

– Kerrankin eräs, noin 50-vuotias kanadalaismies laittoi viestiä, että saako hän tulla käymään. En uskonut, että hän tulisi, mutta niin vain hän tupsahti pihaamme ja vietti täällä koko illan. Hän lähetti jopa suoraa videokuvaa kotiinsa, Rutanen muistelee Sipoon Sanomien haastattelussa.

Kanadalaisvieras ei ole ainut uistelukalastaja, jolle Rutanen on pajansa ovet avannut. Kalastajien keskuudessa hänet tunnetaan erityisesti kalastusvälineitä valmistavan Salsa Fishingin yrittäjänä. Sipoon pajalla Rutanen valmistaa käsin värikkäitä houkutuslevyjä sekä kokonaiselle syöttikalalle tarkoitettuja raksihuppuja.

– Kovin sesonki on nyt alkamassa. Viime yönä sain viimeiset maaliruiskut pestyä kello 3 yöllä. Herätyskello soi takaisin hommiin kello 6 aamulla, Rutanen kertoo haastattelupäivänä.

Kiireestä huolimatta näkee, että Rutanen on intohimonsa äärellä, kun puhutaan kalastuksesta ja siihen sopivista välineistä. Erityisesti hän syttyy puheen kääntyessä raksikalastukseen. Sen suosion hän toivoisi nousevan Suomessa.

Ihmettelin ääneen, miten isäni liittyi mihinkään. Minun vieheitänihän ne olivat.

– Raksikalastuksessa kokonainen syöttikala viritetään uimaan niin, että se matkii haavoittuneen saaliskalan uintia, hän selventää.

Rutasen mukaan raksikalastuksen idea on helppo ymmärtää, jos laittaa silmät kiinni ja haistaa muovista viehettä.

– Miltä se haisee? Ei miltään. Aidossa kalassa on tuoksu mukana. Se on sama asia kuin kysyisi ihmiseltä kumpaa hän syö mieluummin, höyryävää ja tuoksuvaa oikeaa hampurilaista vai muovista kopiota.

Kipinä kalastusvälineiden valmistukseen syttyi Rutasella jo kouluikäisenä.

– Opettajamme Jorma Kosonen toi kouluun näytille itse tekemiään vaappuja, jolloin maailmani järkyttyi. En ollut uskoa, että niin hienoja voi tehdä itse. Halusin oppia taidon. Kun vielä kolmannella heitolla sain omatekemällä vieheellä kalan, tiesin mitä haluaisin elämässäni tehdä. Se oli menoa kertalaakista, Rutanen muistelee.

Rutanen oli 13-vuotias myydessään ensimmäiset tekemänsä vetouistimet ammattikalastajille.

– Sovimme tapaamisen paikallisen kaupan parkkipaikalle. Herrat kysyivät, että eikö isäsi, se viehemaisteri, ehtinyt paikalle? Ihmettelin siinä sitten ääneen, että miten isäni tähän liittyy mitenkään. Minun vieheitänihän ne olivat.

Epäuskoisuutta Rutanen koki myös marssiessaan 17-vuotiaana pankinjohtajan puheille pyytämään lainaa yrityksensä tuotantolaitteiden hankkimiseen.

– Olin itse testannut tuotteita tuhansia tunteja, joten tiesin niiden toimivan. Tarvitsin vain kunnon välineet, jotta pystyisin tekemään niitä myyntiin. Pankinjohtaja kehotti menemään kotiin kasvamaan ja tulemaan muutaman vuoden päästä takaisin. Niin teinkin.

Rutanen on ammatiltaan puualan artesaani ja tehnyt myös venealan insinööriopintoja Kotkassa. Hän on ollut rakentamassa muun muassa Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelman lavasteita.

– Kalastusvälineiden teko on kuitenkin intohimoni ja lapseni. Tämä, jos mikä, on rakkaudesta lajiin, hän sanoo.

Kalaan välinevalmistaja pyrkii ehtimään mahdollisimman usein. Haastattelua seuranneena päivänä Rutanen matkusti Ahvenanmaalle reiluksi kahdeksi viikoksi testaamaan ja kuvaamaan uusia tuotteitaan. Tällä vuodelle hän on myös asettanut itselleen saalistavoitteen.

– Se on saada merilohi uistelemalla Sipoon edustalta, hän paljastaa.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Sipoon Sanomissa.