Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmalämpöpumput on revitty käsistä: Yrittäjälle tuli päivässä 100 soittoa – "Jos lyö tarpeeksi rahaa pöytään ja saa houkuteltua jonkun sunnuntaina töihin"

Asennukset kerrostaloihin ovat moninkertaistuneet. Laitteet on myyty paikoin loppuun.

Helteinen kesäsää saa monet miettimään, miten tukalaa oloa voisi omassa asunnossa helpottaa. Ilmalämpöpumppu on tehokkain apu kodin viilennykseen. Niiden asentaminen kerrostaloihin on useimmiten mahdollista, mutta ei täysin suoraviivaista. Osakkaan on aina tehtävä etukäteen kirjallinen muutostyöilmoitus ilmalämpöpumpun asentamisesta isännöitsijälle tai taloyhtiön hallitukselle.

– Isommissa taloyhtiöissä ilmoitus tehdään yleensä isännöitsijälle. Pienemmissä taloyhtiöissä, joissa ei ole ammatti-isännöintiä, ilmoitus tehdään suoraan hallitukselle, Kiinteistöliitto Uusimaan lakimies Niklas Lindberg kertoo Keski-Uusimaa-lehdelle.

Ilmoituksen jälkeen taloyhtiön tulee päättää luvan myöntämisestä ilman aiheetonta viivytystä.

Kerrostaloasunnoissa ilmalämpöpumppujen ulkoyksikkö asennetaan pääasiassa parvekkeen ja huoneiston väliselle seinälle. Korkein oikeus linjasi viime vuonna, ettei taloyhtiö voi kategorisesti kieltää asennuksia, jotka tehdään asuntojen parvekkeille.

Taloyhtiöt saavat kuitenkin asettaa muutostöille kohtuullisia ehtoja ja kieltää asennuksen, jos siitä aiheutuu kohtuutonta haittaa.

– Taloyhtiö voi kieltää asennuksen, jollei ulkoyksikköä ole mahdollista asentaa piiloon. Tällä pyritään estämään, etteivät ulkoyksiköt rumentaisi talojen julkisivuja.

– Toinen peruste olisi, jos parvekkeen ja asunnon välinen ulkoseinä olisi sellainen, ettei läpivientiä voisi tehdä vahingoittamatta talon rakenteita.

Turvallisuus- ja ympäristösyistä lämpöpumppuja ei saa asentaa itse. Lämpöpumput sisältävät yleensä F-kaasuja, jotka ovat voimakkaita kasvihuonekaasuja. EU:ssa on säädetty, että F-kaasuja sisältäviä laitteita saavat asentaa vain luvan saaneet yritykset.

Kesän helteet ovat saaneet ihmiset hankkimaan pumppuja ennätysmäärin.

Esimerkiksi Keski-Uudellamaalla ilmalämpöpumppujen asennusajat ovat kiven alla.

– Jos nyt tilaa asennuksen, niin ajan saa syksyn puolella. Asennuskalenterit ovat olleet täynnä jo pidemmän aikaa, yrittäjä Joonas Kalliomäki KaJo-Sähkö Oy:stä kertoo.

– Kyllä apu on kaukana, jos tähän aikaan herää asiaan. Eilen minulle tuli 100 soittoa, yrittäjä Mikko Vikström Lämpötilamestarit Oy:stä sanoo.

– Jos on rikas, lyö tarpeeksi rahaa pöytään ja saa houkuteltua jonkun sunnuntaina töihin, niin sitten voi onnistua saamaan asennuksen. Muuten menee syksyyn, Vikström sanoo.

Kalliomäen mukaan asennusasiat olisi pitänyt laittaa vireille jo tammikuussa, jos ilmalämpöpumpun olisi halunnut seinälle täksi kesäksi. Myös itse pumppujen saatavuus alkaa olla heikkoa. Esimerkiksi Järvenpään Gigantissa ei viime viikolla ollut saatavilla yhtään ilmalämpöpumppua.

– Ihan hirveitä määriä ei meilläkään ole varastossa. Joidenkin mallien toimitusaika on kuukausia, Kalliomäki sanoo.

Taloyhtiöissä ilmalämpöpumppujen asennuksiin on suhtauduttu pääosin myönteisesti.

– Ei ole tullut isompia kiistoja. Käymme ennakkoon katsomassa, miten asennus kannattaisi kuhunkin kohteeseen toteuttaa, Kalliomäki sanoo.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Keski-Uusimaa-lehdessä.