Tänne tulee Masalan vastaanottokeskus – tyhjillään olleet uudet vuokra-asunnot saavat asukkaita

Maahanmuuttovirasto on avannut Kirkkonummelle 200-paikkaisen vastaanottokeskuksen, joka toimii vuokrakerrostaloissa. Asuntoja on Masalassa ja Gesterbyssä.

Virasto tiedotti tänään, että keskus on toiminnassa tästä päivästä lähtien Masalassa Seppä-Kallen kuja 2:ssa. Kohde on vastapäätä Masalan liikuntakeskusta.

Osoitteeseen on valmistunut viime vuonna kerrostaloja, joista on markkinoitu vuokralle pieniä asuntoja. Taloissa on kuitenkin edelleen ollut paljon asuntoja tyhjillään.

Masalassa asukkaita on puhuttanut uusi kerrostalokortteli, johon tulee peräti 135 yksiötä ja 30 kaksiota, muttei yhtä ainoaa perheasuntoa.

Nyt Maahanmuuttovirasto on tehnyt sopimuksen vastaanottokeskuksen toiminnasta Babando Oy -nimisen yhtiön kanssa.

Babandon toimitusjohtaja Daniel Rahman kertoo, että kyseessä on asuntopohjainen vastaanottokeskus, joka toimii kerrostaloasunnoissa.

Ensimmäiset asukkaat muuttavat vastaanottokeskukseen ensi viikolla. Asukkaat ovat Rahmanin mukaan etupäässä naisia ja lapsia.

Kirkkonummen uusi vastaanottokeskus on Rahmanin mukaan täydenpalvelun yksikkö, jossa sen asukkaat saavat muun muassa sosiaalityöntekijän ja sairaanhoitajan palvelut.

Asuntopohjaisen vastaanottokeskuksen etuna on Rahmanin mukaan se, että ukrainalaiset elävät kodinomaisissa olosuhteissa.

– Se nopeuttaa kotoutumista. Ihmiset pääsevät nopeammin elämän rytmiin kiinni. Tukipalveluita on kyllä tarjolla, mutta ihmiset pystyvät pyörittämään omaa arkeaan jossain määrin itsenäisesti, Rahman sanoo.

Miten löysitte Kirkkonummelta tilat 200 ihmiselle?

– Olemme kartoittaneet asuntoja aktiivisesti eri toimijoilta, ja on ollut ilo huomata, että ukrainalaisiin tulijoihin on suhtauduttu hyvin suopeasti ja heitä on haluttu auttaa.

Rahman kertoo toivovansa, että sama auttamisen halu jatkuu edelleen.

– Me kaikki voimme tehdä oman osamme, että ihmiset kokevat itsensä tervetulleiksi, lapset pääsevät kouluun ja aikuiset kotoutumaan yhteiskuntaan.

Vastaanottokeskus toimii Kirkkonummella toistaiseksi. Sulkemisajankohtaa ei siis ole vielä tiedossa.

Babando Oy on rekisteritietojen mukaan perustettu vuonna 2017. Työnantaja- ja verorekistereihin Babando on merkitty vasta viime huhtikuussa.

Yhtiö on hakenut työntekijöitä aiemmin Kirkkonummella avattavaan vastaanottokeskukseen.

Toimitusjohtaja Rahman kertoo, että hän on ollut muun muassa perustamassa maahanmuuttajille Integrify-nimistä yhtiötä, joka on jo vuosia järjestänyt maahanmuuttajille it-alan opetusta. Toimintaa on useassa maassa.

Suomessa alkaa kesän jälkeen koodauskurssi, johon myös ukrainalaiset voivat osallistua.

Kirkkonummen kunta on aiemmin tarjonnut Maahanmuuttovirastolle vastaanottokeskustiloja Volsin tyhjillään olevasta hoivakodista ja KIllinmäen entisestä keskuslaitoksesta, jossa on myös tyhjiä majoitustiloja paljon.

Kumpikaan kohde ei ole kelvannut Maahanmuuttovirastolle.

Kirkkonummella ole tähän mennessä ollut vastaanottokeskusta muutamaan vuoteen. Lähimmät palvelut ukrainalaisille ovat olleet Espoossa.

Länsiväylän tietojen mukaan Kirkkonummen kunnanhallituksessa on keskusteltu nyt avatusta vastaanottokeskuksesta.

Osa kuntapoliitikoista on suhtautunut varauksella keskuksen perustamiseen. Uhkana on nähty, että toiminta jää pysyväksi ja tulevaisuudessa keskuksessa saatetaan majoittaa muita kuin Ukrainan pakolaisia. Myös koulupaikkojen riittävyys on pohdituttanut.

Uuden keskuksen perustamisessa Kirkkonummen kunta ei ole millään lailla mukana, eikä toimintaan tarvita kunnan lupaa.

Alun perin keskuksesta kaavailtiin vielä suurempaa kuin 200-paikkainen, mutta siitä on luovuttu.

Jos keskukseen majoittuu alle 16-vuotiaita, kunnan on järjestettävä heille peruskouluopetusta.

Kunnassa ollaan nyt alustavasti varautumassa, että uusia oppilaita peruskouluopetukseen voisi tulla enemmillään 45

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut