Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bluesmies Martti Saarelma on naapureineen motissa: Espoo kunnostaa 69-vuotiaan kotikadun massiivisessa remontissa, mutta oven eteen ajo kielletään – "Älytön ajatus"

Martti Saarelma, 69, sanoo, että taksin ja satunnaisen kuljetusauton pitää päästä kodin eteen.

Soukkalaisella Martti Saarelmalla, 69, on asiaa.

Mies seisoo korkean kotikerrostalonsa Soukantie 16:n edessä ja demonstroi, miten vaikeaa lonkkavikaisen on liikkua talon vieritse kulkevalla Soukanraitilla.

Kesäisenä päivänä talon edusta on täynnä työmiehiä, jotka remontoivat Soukanraittia sekä läheistä Soukantoria.

Remontin takia kulku Saarelman kotiin, eli Soukan itäisenä tornina tunnettuun 10-kerroksiseen tornitaloon, on estetty aidoilla.

Väliaikaiset esteet eivät Saarelmaa haittaa. Sen sijaan häntä rassaa tieto siitä, että talon pääovelle ei saisi ajaa satunnaisia kuljetusajoja remontin päätyttyäkään.

– Tässä talossa asuu paljon iäkästä väkeä. Moni liikkuu rollaattorin tai kepin avulla, Saarelma sanoo ja nojaa keppiinsä.

– On älytön ajatus, että oven eteen ei saisi ajaa esimerkiksi taksi, vaan sen pitäisi jättää asiakkaat tuonne kauemmas, hän lisää ja viittoo etäämpänä Soukanraitin varrella sijaitsevan Soukan palvelukeskuksen luo.

Alueen asemakaavan mukaan Soukantori ja -raitti ovat kevyen liikenteen alueita, joille ei ole osoitettu huoltoajoa.

Korjausurakoinnista vastaava yksikönjohtaja Esa Juhantila Terrawise Oy:sta kertoo, että määräykset ovat olleet samat jo ennen remonttia.

Remontissa Soukantorille rakennetaan pyöräkatoksia ja istutusaltaita, jotka tekevät alueesta aiempaa ahtaamman.

– Silloin jatkuva huolto- ja muu autoliikenne on entistä häiritsevämpää jalankulkijoille ja pyöräilijöille, Juhantila arvioi.

Älytön ajatus, etti oven eteen saisi ajaa esimerkiksi taksi.

Juhantilan mukaan ajo- ja pelastusreitti tornitalon eteen säilyy.

– Asemakaavan mukainen huoltoreitti kuitenkin on kiinteistöjen pohjakerroksen kautta, hän lisää.

Rakennuspäällikkö Hannu Lehtikankare Espoon kaupungilta vahvistaa Juhantilan näkemyksen. Hän tarkentaa, että virallisesti torilla tai jalankulku- ja pyöräteillä ei saa ajaa.

– Poliisin harkinnassa on sitten, kuinka tällaiseen satunnaiseen huoltoajoon suhtaudutaan.

Martti Saarelmaa vastaukset eivät tyydytä. Tornitalossa parikymmentä vuotta asuneen miehen mukaan alueelle oli sallittu huolto-ajo kymmeniä vuosia liikennemerkeillä.

Tornitalon pohjakerroksen kautta kulkeminen ei puolestaan ole liikuntaesteille mahdollista. Pohjakerrokseen ei pääse hissillä ja kulku portaita pitkin on erittäin vaivalloinen.

– On omituista, että reittejä uudistettaessa ei huolehdita siitä, että invalidia voisi kuljettaa kotiovelle. Espoon kaupungin suunnittelija ei saa toimia vastoin esteettömyyden periaatteita.

Saarelma tähdentää, ettei ei puhu omissa nimissään, vaikka kielto iskee häneen henkilökohtaisesti.

Saarelma on bluesmiehiä. Hän soittaa DustyHound BluesBand -yhtyeessä ja on voittanut blueshuuliharpun soiton SM-kultaa.

– Keikoilta myöhään tullessa on pakko päästä oven eteen, koska soittokamat painavat. Mitään parkkipaikkaahan tähän ei synnytetä, mutta ihan takuulla minä ja muutama muu asukas aiomme ajaa oven eteen jatkossakin, invapysäköintinkortin omistava Saarelma puhisee.

Remontti Soukanraitilla ja -torilla on jatkunut vuoden, ja se on kysynyt pitkää pinnaa myös alueen yrittäjiltä.

Torin tyhjät liikekiinteistöt kertovat, että moni on lopettanut. Lähtijöiden joukossa on muun muassa Hummus House -ravintola sekä vaatekauppa Helmilla.

Soukan Sydän -kukkakauppaa pitävä Pauliina Hintsa sanoo, että remontti on vähentänyt myyntiä ja kuljetuksissa on pitänyt turvautua erikoiskikkoihin.

– Talvella jouduin ajamaan omalla autolla kukkia myymälään, sillä iso auto ei päässyt tänne, sanoo Soukanraitin varrella sijaitsevan kaupan omistaja.

Hintsan mukaan tiedotus remontin eri vaiheista ei ole tavoittanut alueen toimijoita toivotulla tavalla.

Martti Saarelman mukaan toukokuussa tornitalossa koettiin hätätilanne, kun ambulanssi ei päässyt noutamaan potilasta, vaan jäi jumiin kauas Soukantorin toiselle puolelle.

Esa Juhantilan mukaan hälytysreitti on sittemmin varmistettu toimivaksi.

– Olimme yhteydessä pelastuslaitokseen heti, kun kuulimme, että ambulanssilla oli vaikeuksia löytää kohteeseen. Saamamme tiedon mukaan virallinen pelastusreitti kulkee Soukantien kautta kiinteistöjen maanalaisten huoltoreittien kautta. Järjestimme kuitenkin välittömästi kiinteistölle selkeämmän pelastusreitin, Juhantila kertoo.

Mutta ei niin ikävää, ettei jotain hyvääkin.

Soukantorin ja Soukanraitin remontit ovat valmistumassa elokuussa, jolloin vietetään Espoo-päivää. Saarelman yhtye pääsee keikalle Soukantorille uuden metroaseman ovelle lauantaina 27.8.

Ja vaikka torilla aiemmin olleiden terijoensalavien ja muiden istutusten poisto sattuukin yhä asukkaiden sydämiin, on uusia kasveja tulossa tilalle.

– Uudet istutukset tehdään myöhemmin syksyllä, kertoo Hannu Lehtikankare.

Saarelman bändin esityksen voit katsoa Youtubesta tästä linkistä (avautuu toiseen palveluun).