Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finlandia-palkittu kirjasto joutui hävyttömän varkauden kohteeksi – turvakamerakaan ei estänyt

Kirkkonummen uusi kirjastotalo Fyyri ei ole saanut olla rauhassa ilkivallantekijöiltä eikä myöskään kuparivarkailta.

Kirjaston kolmella nurkalla olevat tolpat on jokainen rikottu. Yksi niistä vahingoitettiin niin pahasti, että se piti viedä muualle korjattavaksi.

Kirjasto on vuorattu kokonaan kuparilevyillä, jotka nekään eivät ole saaneet olla rauhassa.

Yksittäisiä levyjä on väännelty jo aiemmin. Keväällä toisen pääoven vierestä hävisi muutama levy ja juhannuksena useampikin.

Kirjaston ympärillä on erittäin hyvä kameravalvonta ja tekijöistä on videokuvaa, mikä helpottaa poliisitutkintaa. Kunta on tehnyt tapauksista rikosilmoituksen.

Ilmeisesti kuparivarkaissa eivät ole olleet varsinaiset ”ammattilaiset”. Tekijöiden on täytynyt tietää, että varkaus tallentuu videolle.

Rakennuksen seinälevyt ovat varsin tiukasti kiinni. Paljain käsin ne eivät lähde irti, joten varkaat tarvitsevat työkaluja.

Kupari on kallista ainetta. Virallisesti siitä maksetaan yli viisi euroa kilo. Kirjastosta viety kuparimäärä ei ole suuren suuri.

Varastettu metalli päätyy todennäköisesti pimeille markkinoille, koska asiallisesti toimivat romuliikkeet vaativat myyjiltä henkilöllisyyden todistamisen.

Sisältä Fyyri on saanut olla lähes rauhassa. WC-tiloihin on ilmestynyt joitakin töhryjä.

Kirkkonummen pääkirjasto avattiin vajaat kaksi vuotta sitten aikataulustaan myöhässä. Hanketta hidasti erityisesti pääurakoitsijan konkurssi.

Rakennusta on kiitelty ulkomaita myöten, ja se valittiin kotimaassa Arkkitehtuuri Finlandia -tunnustuksella.

Fyyrin arkkitehtoninen ja moderni ulkoasu on saanut paljon myös arvostelua. Se herättää voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan.