Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähipäivien sääennuste: Kaupunkitulvat alkavat pian

Suomeen saattaa tiistain ja keskiviikon aikana tulla kaupunkitulvia ja ukkosvaurioita, kirjoittaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas blogissaan.

Mäntykangas sanoo, että maanantai-illan ja tiistaiyön aikana idästä saapuu Suomeen lämmin säärintama, jonka yhteydessä tulee sateita ja paikoin ukkosetkin ovat mahdollisia. Myöhään maanantai-iltana ja tiistaiyönä voi paikoin sataa rankasti maan kaakkois- ja itäosassa.

Tiistaina iltapäivällä ukkosenergia painottuu maan itäosaan, jossa voi iltapäivällä esiintyä yksittäisiä ukkoskuuroja. Ne voimistuvat myöhäisiltapäivää kohden.

Lämpimän rintaman jälkipuolella maan etelä- ja itäosa kuuluvat helteisen ilmamassan sektoriin. Auringonpaisteessa lämpötila kohoaa Uudellamaalla ja itäisessä Suomessa hellelukemiin, itärajalla voidaan ylittää 30 asteen raja. Kuluneen kesän toistaiseksi korkein lukema on 32,9 astetta ja se mitattiin Porin lentoasemalla 28. kesäkuuta.

Forecan mukaan ukkoskehitys näyttäisi kiihtyvän tiistai-iltaa kohden, kun kaakosta lähestyvä kylmä säärintama kiilaa lämmintä rintamaa kiinni. Tässä yhteydessä erityisesti maan eteläosaan pakkautuu runsaasti ukkosenergiaa ja tuloksena voikin olla melkoista tykitystä ja rankkasadetta.

Vettä voi kertyä tunnissa yli 20 millimetriä, mikä voi saada kaupunkien kadut lainehtimaan.

Ilmatieteen laitos kertoo ennusteessaan, että paikoilleen jäävä säärintama saa aikaan keskiviikkoaamusta lähtien pitkäkestoista rankkasadetta Hankoniemeltä Pirkanmaan kautta Pohjois-Pohjanmaalle ulottuvalla alueella.

Edit 11.7. kello 14.53: Muutettu keltainen väri itäosaksi.