Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaipaatko tekemistä viikonlopuksi? – Raaseporin Linnanraunioilla palataan vuoteen 1395 ja turnajaistunnelmiin

Keskiaikaa juhlistavassa tapahtumassa vieraatkin voivat pukeutua teeman mukaisesti.

Raaseporissa järjestetään Keskiaikaa Raaseporissa -tapahtuma 16.–17.7.

Ritarit kilpailevat turnajaisissa keskiaikaisissa lajeissa, kuten lipunryöstössä, kallonmurskauksessa ja mies miestä vastaan. Aikoinaan kohteet olivat ihmisiä, mutta nyt esimerkiksi kallonmurskauksessa tuhotaan omenia.

– Nämä ovat vaikeita lajeja, Idman toteaa.

Lajit suoritetaan täydessä laukassa, joten ritareilta vaaditaan tarkkuutta.

Markkinat pidetään niityllä, jossa myyjiä on noin 20. Myynnissä on koruja, pellavavaatteita, keramiikkaa, luonnonkosmetiikkaa, haltioita, saunatonttuja, lastenleluja ja muita käsitöitä. Ostaa voi vaikka kukkaseppeleitä.

Ohjelmassa on musiikkia ja erilaisia esityksiä. Vieraat pääsevät kokeilemaan kirveenheittoa, jalkajousta ja poniratsastusta.

Tapahtumanjärjestäjä Dan Idman lupaa, ettei tapahtuma-alueella näy rekkoja tai muita moderneja asioita.

– Ainut moderni asia on Linnanvoudin tupa, joka valmistui vuonna 1893 Suomen ensimmäiseksi matkailumajaksi.

Alueella on kaksi kuulutusjärjestelmää. Turnajaiset sujuvat Idmanin mukaan ilman mikkiäkin, mutta se on raskasta. Idman on toiminut airueena ensimmäisestä tapahtumasta asti.

– Ääntä kyllä lähtee, mutta ei kovin kauaa, Idman naurahtaa.

Vierailijoiden kannattaa varautua hyvillä kävelykengillä. Idman kertoo, että pääsy markkinoille on esteetön.

Hän suosittelee säänmukaista vaatetusta, mutta vieraat saavat myös ehdottomasti pukeutua teeman mukaisesti. Työntekijät pukeutuvat keskiaikaisesti ja samaan pyrkivät markkinamyyjät.

Vieraiden ei kuitenkaan tarvitse pelätä, että asun perusteella joutuisi töihin. Idman kertoo, että järjestäjät ja työntekijät tuntevat toisensa hyvin.

Raaseporin Keskiaikaseura RAMS ry on järjestänyt tapahtumaa vuodesta 2006 alkaen. Vuodesta 2012 keskiaika on tuotu Raaseporiin joka toinen vuosi.

– Se meni hyvin vuoteen 2018 asti, kertoo tapahtuman järjestäjä Dan Idman.

Korona-aikana tapahtumaa ei voitu järjestää.

Keskiaikaa Raaseporissa 16.–17.7., Raaseporin Linnantie 100, Raasepori. Markkinat ovat avoinna klo 11–18, turnajaiset järjestetään klo 12 ja 16. Markkinoille vapaa pääsy, Turnajaiset 15€ / 7€ / 1€.