Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yllättikö yrttipenkki iloisesti? Näin upotat tuoreet yrtit pestoon, voihin tai marinadiin, katso reseptit

Pestoon saa helposti kulumaan paljon yrttejä. Sen voi tehdä monesta muustakin kuin basilikasta.

Kun yrttipenkki alkaa tuottaa satoa, määrä voi yllättää runsaudellaan.

Satoisuus on kotiviljelijälle iloinen asia, mutta toisaalta hyvin suurelle määrälle yrttejä voi olla jopa vaikeuksia keksiä käyttöä.

Silloin kannattaa kääntää katse kohti reseptejä, joissa tuoreiden yrttien määrä mitataan desilitroissa eikä yksittäisissä lehdissä.

Pesto on erinomainen ruoka, kun yrttejä haluaa saada kulumaan paljon. Basilikan lisäksi pestoa voi valmistaa monesta muustakin yrtistä – esimerkiksi persiljasta.

Reiluun annokseen persiljapestoa tulee persiljan lisäksi cashewpähkinöitä, pecorinojuustoa, oliiviöljyä sekä mausteeksi valkosipulia ja suolaa. Jos peston valmistaa hienontamalla ainesosia leikkuulaudalla, on lopputuloksena rouhea pesto, johon jää purutuntumaa. Peston voi myös hienontaa tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa.

Pesto sopii vaikkapa siemennäkkärin päälle, mutta sitä voi käyttää myös pastakastikkeena tai mausteena esimerkiksi makaronilaatikossa.

Tillipenkkiä puolestaan kannattaa hyödyntää voin maustamiseen.

Resepti onnistuu kaupan valmiista voista, kunhan rasvan pehmittää ensin huoneenlämpöiseksi, mutta vaihteeksi kannattaa kokeilla myös kotitekoista voita. Kuohukermasta voi valmistuu yllättävän helposti, ja ruokapöydässä tekee taatusti vaikutuksen, kun kertoo valmistaneensa voin itse.

Tillivoita kannattaa kokeilla esimerkiksi uusien perunoiden kanssa tai kesän kalaruokien mausteena.

Minttu on tehokas leviämään, ja kun se alkaa tuottaa satoa, syötävää riittää.

Pari desilitraa minttua saa uppoamaan miedon tuliseen marinadiin, jolla voi maustaa esimerkiksi tofua. Raikas marinadi on monikäyttöinen, sillä se sopii niin kylmänä tarjottavaan kuin paistettuun tofuun.

Tillivoi

5 dl kuohukermaa

1 tl sormisuolaa

Tillipenkkiä puolestaan kannattaa hyödyntää voin maustamiseen.

1 dl tilliä

puolikkaan sitruunan kuori

1 Vaahdota kerma kovaksi vaahdoksi. Jatka vatkaamista keskiteholla, kunnes voi erottuu kermasta. Riippuu käyttämäsi laitteen tehosta, kauanko tähän menee.

2 Kaada neste erilliseen kulhoon ja käytä esimerkiksi lettutaikinassa. Siirrä erottunut rasva tiiviiseen siivilään ja huuhtele kunnolla kylmällä vedellä.

3 Hienonna tilli ja raasta sitruunan kuori. Sekoita voin joukkoon ne sekä suola – tämä onnistuu esimerkiksi leikkuulaudalla siten, että vaivaat mausteet voin joukkoon hieman kuin käsittelisit taikinaa.

4 Pyörittele voi tangoksi kelmun sisään ja säilytä jääkaapissa.

Persiljapesto

noin 4 dl valmista pestoa

125 g cashewpähkinöitä

4 dl persiljaa

1 dl pecorinoraastetta

1 valkosipulinkynsi

0,5 tl suolaa

1 dl oliiviöljyä

1 Rouhi cashewpähkinät veitsellä leikkuulaudalla. Lisää laudalle persilja ja jatka hienontamista veitsellä, kunnes persilja ja pähkinät ovat tasaista rouhetta.

2 Lisää leikkuulaudalle pecorinoraaste ja kuorittu valkosipulinkynsi. Jatka peston hienontamista, kunnes ainekset ovat sekoittuneet tasaisesti.

3 Siirrä hienonnetut ainekset kulhoon ja lisää joukkoon suola ja oliiviöljy. Sekoita tasaiseksi. Säilytä pestoa kannellisessa purkissa jääkaapissa.

Miedon tulinen minttumarinadi tofulle

marinadi 400 grammalle tofua

1 dl oliiviöljyä

1 mieto punainen chili

2 dl minttua

0,5 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

1 Huuhtele ja hienonna chili ja minttu.

2 Sekoita kulhossa oliiviöljy, chili, minttu, suola ja mustapippuri.

3 Leikkaa tofu kuutioiksi ja kuivaa talouspaperilla. Pyörittele tofu marinadissa ja laita jääkaappiin marinoitumaan vähintään puoleksi tunniksi. Voit käyttää marinoituneen tofun sellaisenaan esimerkiksi salaatissa tai paistaa pannulla.