Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL aikaisti neljättä rokotuskierrosta – Nämä ryhmät voivat saada neljännen annoksen jo heinäkuussa

Ikääntyvät voivat saada neljännen koronarokotuksen jo tässä kuussa tai viimeistään elokuun alussa, sillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on muuttanut rokotussuositustaan.

Alun perin THL suositteli, että neljänsiä rokotuksia annettaisiin 15. elokuuta lähtien yli 65-vuotiaille ja syyskuun alusta alkaen kaikille 60 vuotta täyttäneille sekä 12 vuotta täyttäneille riskiryhmäläisille.

12–17-vuotiaat riskiryhmäläiset jäävät aikaistetun rokotuskierroksen ulkopuolelle. Heidän rokotusohjelmansa jatkoa pohtii Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän KRARin lasten alatyöryhmä elokuun alussa.

Suositus ei myöskään koske sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, joilla on THL:n mukaan edelleen hyvä suoja vakavaa koronatautia vastaan.

Nykyisten koronarokotteiden antama suoja omikronin BA.4- ja BA.5-varianttien aiheuttamaa tartuntaa ja lievää tautia vastaan on vähäinen ja lyhytaikainen. Siksi THL haluaa, että sote-ammattilaisten tehosterokotukset tehdään virusvariantteja vastaan räätälöidyillä aineilla. Tämä on myös Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen (ECDC) kanta.

Myös ikäihmisten rokotusten aikaistaminen perustuu ECDC:n sekä Euroopan lääkeviraston (EMA) 11.7. antamaan suositukseen, jonka mukaan maiden tulisi välittömästi alkaa tarjota neljänsiä rokoteannoksia myös kaikille 60–79-vuotiaille sekä vakavan koronataudin riskiryhmille.

THL suosittelee, että kunnat aloittavat rokotukset alueellisen epidemiatilanteen mukaan.

Ensimmäisenä pitää rokottaa ne, joille korona on suurin riski. Ensimmäisenä pitäisi rokottaa 70–79-vuotiaat, jotka eivät kuulu muuhun riskiryhmään. Tämän jälkeen siirrytään 18–69-vuotiaisiin riskiryhmäläisiin ja sitten muihin 60 vuotta täyttäneisiin.

Yli 80-vuotiaat ja kuoleman riskissä olevat nuoremmat ovat voineet saada neljännen rokotuksen jo maaliskuusta lähtien.

Kohdentamisella on tarkoitus saavuttaa paras mahdollinen terveyshyöty suhteessa rokottamiseen käytettyyn resurssiin.

Aiemmin julkistettu rokotusaikataulu perustui THL:n mukaan arvioon koronaepidemian kausivaihtelun ja tapausmäärien kehityksestä sekä oletettavasta terveyshyödystä eri ikä- ja riskiryhmille.

Suomessa koronantapausmäärät laskivat kesä-heinäkuun vaihteeseen asti. Heinäkuun alusta lähtien sairaalassa hoidettavien määrä on lievästi noussut, joskin merkittävä osuus potilaista on hoidossa muusta syystä kuin koronainfektion takia.

Osassa Euroopan maita ja myös osassa Suomea BA.4- ja BA.5-virusvariantit ovat olleet koronaviruksen valtavariantteja jo kesäkuun puolivälistä lähtien. Niiden tiedetään väistävän hyvin sekä rokotteiden että sairastetun taudin tuomaa suojaa. Tästä huolimatta rokotukset ja sairastettu tauti suojaavat THL:n mukaan hyvin myös näiden varianttien aiheuttamalta vakavalta tautimuodolta.

– BA.4:n ja BA.5:n takia koronaepidemia voi meillä Suomessakin kiihtyä jo loppukesästä. Neljännen rokotuksen ottaminen viimeistään elokuun alussa antaa ikääntyneille ja riskiryhmille lisäsuojaa vakavaa tautia vastaan hieman alkuperäistä aikataulua aiemmin, sanoo tiedotteessa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.