Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköt voivat mennä kodeista poikki talvella – IS: Näin se vaikuttaisi elämäämme

Tulevana talvena on odotettavissa huippukallista sähköä ja mahdollisesti jopa pula energiasta.

Tilanne kohdistuisi laajasti Suomeen ellei kaikkialle, ja sähkönjakeluyhtiöt toteuttaisivat sitä omalla alueellaan niin, että sähköt menevät poikki kotitalouksilta ja yrityksiltä, Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä kertoo analyysinsa Ilta-Sanomien haastattelussa.

Leskelä sanoo, että todennäköisesti katkot kestäisivät tunnin tai puolitoista, tietyssä toistuvassa rytmissä.

Joitakin sähköasiakkaita, kuten sairaalat ja pelastuslaitokset jätetään ulkopuolelle.

– Paljon kysymyksiä tästä herää: toimivatko turvalaitteiden paristojärjestelmät, vaarantuuko sairaan ihmisen hoitolaitteen toiminta, Leskelä uumoilee IS:lle.

Energiateollisuuden Leskelän ja Aalto-yliopiston taloustieteen professori Matti Liskin näkemykset eroavat jonkin verran riskin todennäköisyydestä. Leskelä pitää uhkaa mahdollisena ja varautumista vaativana, mutta epätodennäköisempänä kuin Liski.

– Venäläinen sähkö on poikki, kaasu Euroopasta myös. Olkiluoto 3 viivästynyt edelleen.

Sähkökatkokset ovat vasta viimeinen vaihtoehto. Varautumisjärjestelmä on moniportainen. Ensin otetaan käyttöön reservissä olevaa tuotantoa ja monet teolliset energia-asiakkaat alentavat sähkönkäyttöään hintojen noustessa.