Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sotakommentaattori Mika Aaltola: "Lapsi tyynnyttää ja vie ajatukset pois muusta"

Venäjän sota teki Mika Aaltolasta julkkiksen. Tällä hetkellä kaiken edelle menee kolmekuukautinen Geo-poika.

Pientä säätöä, aloittaa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, 53, viestinsä ehdottaessaan kolmatta kertaa uutta aikaa seuraavalle päivälle sovittuun tapaamiseen Kasarmitorille.

Kulunut kevät on ollut kolmatta vuotta instituutin johtajana olleelle Aaltolalle kiireinen.

Sovimme tapaamispaikaksi Kasarmitorin, sillä perhe muutti vuosi sitten Kruununhaasta Kaartinkaupunkiin.

– Tämä on hieno tori. Tuolla kulmassa on puolustusministeriö, mies viittoilee torin kulmalle.

Torikahvilassa istuvan Aaltolan sylissä makoilee silmäterä, joka ”menee kaiken edelle” eli kolmekuukautinen Geo-poika.

– Geo on muinaiskreikkaa ja tarkoittaa joko maata tai maailmaa. Poika saa myöhemmin itse päättää, kumpaa se tarkoittaa. Vaimokin on turvallisuusalalla ja pohtii paljon maailmantilannetta. Nimi tuntui myös siksi jotenkin merkitykselliseltä, tuore isä pohtii.

Vaimo Kirsi työskentelee Haus-kehittämiskeskuksen liiketoiminnan johtajana.

Viimeistään Venäjän hyökättyä Ukrainaan maaliskuussa Aaltolasta tuli kaikille tuttu ja julkkis, jonka kaikki tekeminen alkoi kiinnostaa ihmisiä ja mediaa. Aaltolaa pyydettiin päivittäin medioihin kommentoimaan sodan kulkua ja sen merkitystä, valiokuntiin ja kokouksiin. Välissä syntyi analyysejä ja kolumneja. Sitten alkoivat Nato-keskustelut.

– Kyllä tämä kaikki on vaatinut oman sumplimisensa. Ei sitä etukäteen osannut ennakoida, että joutuu viettämään eduskunnan käytävillä niin paljon aikaa erilaisissa valiokuntakuulemisissa. Tämä ei ole ollut rauhallinen mahdollinen viimeiset puoli vuotta.

Poika saa myöhemmin itse, päättää kumpaa se tarkoittaa.

Kova työtahti ei kuitenkaan näytä miestä haittaavan, vaikka päivät ovat venyneet pitkiksi.

– Tämä on tehnyt työstä epäsäännöllisemmän. Lapsen kanssa on hyvä, että töitä on usein aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Välissä saa olla kotona. Lapsi tyynnyttää ja vie ajatukset pois muusta. Ne hetket kun voin ottaa iisimmin, otan.

Sota on viime kuukausina tunkeutunut myös kriisikoulutuksen saaneen asiantuntijan mieliin.

– Sota ei voi olla koskettamatta. Se on äärimmäisen latautunut ja tunnepuolen asia. Sota on täynnä kuolemaa ja ihmisten selviytymistä.

– Itse katson aina myös ne ikävimmätkin kuvat, jotta ymmärtäisin sodan kokonaiskuvan. Todistaminen on hyvin tärkeä osa ammattietiikkaa. Kaikkia kuvia ei tarvitse katsoa. Mutta vaikka olen koulutuksen tähän saanut, kuvat riipaisevat ja tulevat mieliin.

Sodan sanoittaminen ei asiantuntijallekaan ole mieluisa tehtävä. Toisaalta Aaltola sanoo asiantuntijana pohdiskelleen näitäkin asioita ”vuosikymmeniä” ja muistuttaa, ettei sodan tutkimukselle ole Euroopassa ollut käyttöä aikoihin.

– Se on tietenkin hyvä asia, mutta nyt kun sille on ollut, niin kyllä se riipaisee.

Ukrainan sodan myötä suhtautuminen sotaan ja erityisesti Venäjään on muuttunut. Peruuttamattomasti.

– Meillä on ollut sellainen ajatus, että sodalla ei saa spekuloida ja Venäjästä ei saa puhua pahaa. Nyt tämä perintö on romahtanut yhdessä yössä. Enää sitä ajatusta ei ole.

Aaltola sanoo arvostavansa kriisiajan viestinnässä suoraa puhetta.

– On parempi puhua asioista suoraan. Jos kierrellään ja kaarrellaan, niin suomalaiset näkevät nopeasti niiden läpi. Vaikka omat skenaarioni ovat olleet aika synkkiä, ihmiset näkevät ne rehellisinä.

Aaltola haluaa myös muistuttaa, että Ukrainan sota on Suomea tavattoman lähellä. Sitä tosiasiaa ei pidä sivuuttaa.

– Sitä olen korostanut alusta lähtien, että muistakaa mitä sota on. Naapurimme sotii laajamittaisinta sotaa sitten toisen maailmansodan. Se ole pieni asia.

Sodan alettua myös asiantuntija Aaltolasta on itsestäänkin tullut julkkis. Twitterissä seuraajien määrä on jo yli 100 000. Myös Instagram-seuraajien määrä on kasvanut. Uusimmista Insta-kuvista tehdään uutisia ja kuvia kommentoidaan. Ihmiset pysäyttelevät kadulla, kiittelevät, antavat palautetta, sodan ratkaisumalleja ja neuvovat jopa lastenhoidossa. Aaltola ymmärtää kiinnostuksen.

– Ymmärrän, että ihmisiä kiinnostaa kuka toi on ja miten tulee toimeen. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että ihmiset tietävät, mitä puuhastelen. Se on rehellistäkin. En silottele.

Ainakin tähän asti julkisuus on kohdellut miestä hyvin.

– Tv on tehnyt ihmisestä puolijulkisen. Sitten kun saa vielä poliittista kannatusta, niin tulee julkkis. Sille ei mahda mitään. Suomi on pieni maa.

Petäjävedeltä kotoisin olevaa Aaltolaa on jo kysytty ehdolle eduskuntavaaleihin ja povattu presidenttiehdokkaaksi. Niiden päätösten aika on myöhemmin. Ulkopoliittisen instituutin johtajaksi voidaan nimetä enintään kahdeksi perättäiseksi viisivuotiskaudeksi.

Seuraavan kuukauden ajan mies aikoo lomallaan vielä mökkeillä, lykkiä lastenvaunuja Tähtitornimäellä ja ottaa perheensä ja kaksi amerikankarvatonterrierriään mukaan maakuntamatkoille.

– Puheita ja keskusteluita ihmisten kanssa. Itse koen sen rentouttavana. Vaimo ja poika ovat mukana. Samalla käymme katsomassa rantalentopalloa.

Vaimo valmentaa rantalentopallojoukkue Suomen beach volleyta.