Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Suomalaiset toivovat lisää veroa alkoholiin ja tupakkaan – Perussuomalaisten kannattajat haluavat alentaa kaikkia veroja

Suomalaiset ovat halukkaita korottamaan alkoholi- ja tupakkaveroa, kertoo KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimus.

Niiden korottamisen kannalla on suomalaisten enemmistö (56 %).

Lähes kolme viidestä suomalaisesta (58 %) katsoo tutkimuksen perusteella, että veronalennukset ovat parempi tapa maan talouden ja julkisten hyvinvointipalveluiden turvaamisen kannalta kuin veronkorotukset.

Enemmistön mielestä kunnallisvero (63 %), arvonlisävero (54 %), ansiotulovero valtiolle (52 %), ja yhteisövero (51 %) on säilytettävä nykyisellään.

Suomalaisista noin puolet (48 %) kannattaisi perintö- ja lahjaveron alentamista. Lähes joka toinen (46 %) olisi halukas madaltamaan myös valmisteveroja (polttoaine-, energia-, jäteverot). Kaksi viidestä kannattaa myös ajoneuvoverojen reivaamista alaspäin (42 %).

KAKS:n tutkimus sanoo, että perussuomalaisten tukijoita miellyttäisi käytännössä lähes kaikenlaisten verojen alentaminen.

Kokoomuksen kannattajien kanssa he ovat muita innokkaampia alentamaan myös ansiotuloverotusta sekä perintö- ja lahjaveroja. Keskustan kannattajat seisovat yhteisessä rintamassa oppositiopuolueiden tukijoiden kanssa, kun kyse on polttoaine-, energia-, jäteverojen sekä ajoneuvoverojen huojennuksista.

SDP:n ja vasemmistoliiton tukijat ilahtuisivat, jos pääomatuloveroa kiristettäisiin.

Kunnallisverotus on asia, jonka osalta eri puolueiden kannattajien keskuudessa vallitsee miltei konsensus. Kaikkien puolueiden tukijoiden keskuudessa selvä enemmistö säilyttäisi kunnallisveroäyrin ennallaan.

Kuntatyyppi ja asuinalue eivät suuresti erottele suhtautumista kunnallisveroon. Valtaosa säilyttäisi kuntaveron nykyisellä tasolla omassa asuinkunnassaan.

Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 3.–9.6 2022. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 034. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.