Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tästä syystä uimaveden lämpötila voi vaihdella jopa 10 astetta muutamassa tunnissa – katso rantojen reaaliaikaiset lämpötilat

Hämmästelitkö, miksi uimarantasi veden lämpötila laski yhtäkkiä rajusti?

Erityisasiantuntija Aapo Rista kertoo Forum Viriumin sivuilla, mistä ilmiö johtuu.

Huippusuositulla Uiras.fvh.io-sivustolla kerrotaan pääkaupunkiseudun rantojen uimavesien lämpötilat lähes reaaliajassa, puolen tunnin tarkkuudella. Sivustolta löytyy 28 rantaa pääkaupunkiseudulta.

Päivittäin kävijöitä sivustolla on ollut 3 000–6 000.

Esimerkiksi Helsingin uimavedet ovat olleet heinäkuussa pääosin yli 20-asteisia, mutta välillä lämpö on kadonnut äkisti ja vesi on viilentynyt jopa kymmenen celsiusastetta muutamassa tunnissa.

Moni on ihmetellyt, voiko näin olla ja mistä se johtuu.

Vaihtelu johtuu Ristan mukaan kumpuamisilmiöstä.

– Sopivalla tuulella kylmä vesi nousee syvältä pinnalle. Esimerkiksi Aurinkolahden uimarannalla pohjoistuuli sekoittaa vettä. Hietaniemessä puolestaan navakka itätuuli käynnistää kumpuamisilmiön. Tänäkin kesänä se laski veden lämpötilaa seitsemän celsiusastetta vain muutamissa tunneissa.

Heinäkuuhun mennessä lämpimimmät uimavedet ovat löytyneet Kuusijärveltä ja Vetokannakselta Vantaalta. Kuusijärvellä mittarit ylittivät ensimmäisinä 20-asteista. Se tapahtui 7.6.2022.

Helsingin lämpimimmät vedet löytyvät Pikkukoskelta Vantaanjoen varrelta ja Espoon Nuuksion Kattilajärveltä.

Merivesi on ollut lämpimintä Munkkiniemessä. Uloimmilla mittauspisteillä Suomenlinnassa, Pihlajasaaressa ja Matosaaressa Jollaksen etelärannalla uijat ovat saattaneet hämmästellä veden viileyttä Ristan mukaan verrattuna sisempiin ja suojaisampiin rantoihin.

– Lämpötilat voivat olla 5–10 astetta alhaisempia kuin sisälahdilla.

Tänä kesänä uusia mittauspisteitä ovat olleet Munkkiniemen uimaranta, Rajasaarenkannas, Reposalmi, Matosaaren kaksi mittauspistettä, Katajanokka ja Sompasauna.

Ristan mukaan tietoa sinilevätilanteesta on toivottu myös sivustolle.

– Parhaillaan tutkitaan, miten tiedot saisi liitettyä sinne, hän kertoo.