Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veneiden talvisäilytyspaikat pian kiven alla – uusi jättimäinen veneilykeskus suunnitteilla pääkaupunkiseudun tuntumaan

Helsinki ja Espoo yrittävät vapauttaa veneiden talvisäilytysalueita muuhun käyttöön, mikä veneilytottumusten muutoksen myötä näkyy kaukanakin pääkaupunkiseudusta.

Veneiden huolto- ja talvisäilytyshalleja on noussut pitkin rannikkoa, kuten esimerkiksi Inkoossa ja Hangossa. Isoja veneitä viedään Helsingin seudulta jopa yli 100 kilometrin päähän.

Kirkkonummen kunnalla ja Helsingin kaupungilla on pitkään ollut suunnitelmissa iso veneklusteri Kirkkonummen Strömsbyhyn, jossa Helsinki ja Kirkkonummi omistavat runsaasti maata.

Kaavoitus on yhä kesken, mutta alueella toimii jo 3–4 venealan yritystä, jotka tarjoavat talvipaikan yli 200 veneelle.

Kirkkonummen suunnitelmissa on iso venesatama Pikkalanlahden rannalla, josta rakennettaisiin noin 500 metrin kulkuyhteys venekeskuksen alueelle.

Tällä hetkellä Strömsbyn teollisuusalueelta Gyprocin tehtaan takaa on lähimmälle veneluiskalle Kantvikin Hupisaareen 5–6 kilometrin matka.

Espoon kaupunki on pitkään ollut häätämässä veneitä Finnoosta asuntorakentamisen tieltä. Ämmäsuolle on jo varattu yksi talvisäilytysalue, mutta isojen veneiden omistajat pitävän matkaa liian hankalana. Veneet halutaan nostaa lähelle rantaa.

Kirkkonummen ja Helsingin hanke tarjoaisi lähellä Espoota ja meren äärellä venepaikkoja talvisäilytykseen. Nykyiselle teollisuusalueelle mahtuisi lukuisia alan yrityksiä.

Myös Tolsan alueella on kaavoitus alullaan moottoritien varrella. Ajatuksena on rakentaa alueelle myös venepalveluita, kuten talvisäilytyskenttiä ja -halleja.

Nykyisin monet veneenomistajat haluavat talvipaikan vähintään kylmässä hallissa. Talvisäilytyspaikkoja kysytään jo maatilojen konehalleista. Myös lämpimät tilat ovat haluttuja.

– Veneilyharrastus on muuttunut. Espoossa muistan keväisin, kun ennen kokonaiset perheet kunnostivat ulkosalla veneitään. Nyt kaivataan parempia olosuhteita ja monet haluavat teettää huollot ja korjaukset ulkopuolisilla, sanoo venemestari Jan Roos, joka hoitaa yli 80 veneen talvisäilytystä tulevalla veneklusterialueella Kirkkonummella.

Muokattu 1.8.2022 klo 15: muutettu otsikosta jättihalli veneilykeskukseksi.

Lue myös: Jan Roos pyörittää yhden hengen venepalvelua eikä innostu työntekijöiden palkkaamisesta – "Jos olisi työntekijöitä, joutuisin istumaan pääosin tietokoneen ääressä"