Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pienen kaksion kokoisessa tilassa kasvaa 34 000 pussia versoja kuukaudessa

Espooseen rakennettiin Suomen suurin versojen vertikaaliviljelmä.

Vertikaaliviljelyn teknologiaa kehittävän Pinoa Foodsin toimitiloissa Espoossa kasvaa versoja ja yrttejä useassa kerroksessa.

Keran halleilla, entisen logistiikkakeskuksen tiloissa tuotanto on kovassa vauhdissa.

Viljelyyn käytettävä lattiapinta-ala on vain 90 neliötä, mutta viljelypinta-alaa on yhteensä noin 450 neliötä. Kasvun varaa on yrityksen tiedotteen mukaan korkeussuunnassa vielä yli tuplasti.

Viisikerroksisessa yksikössä pystytään tuottamaan 37 neliömetrin kokoisessa tilassa jopa 34 000 pussia versoja kuukaudessa. Se tarkoittaa noin 56 kilon kuukausisatoa yhtä lattianeliötä kohden. Vastaava luku perinteisessä kasvihuoneessa viljellylle jäävuorisalaatille on noin viisi kiloa.

Kyseessä on Pinoa Foodsin mukaan Suomen suurin versojen kasvatukseen keskittyvä vertikaaliviljelmä. Rakenteilla on vielä tuotantoyksikkö, joka on yrityksen teknologiaosaston kehittämä.

Helsinkiläislähtöisen yrityksen perustajat näkivät tyhjissä varastohalleissa ja hukkatiloissa mahdollisuuden: niitä voi hyödyntää ruoantuotannossa.

Vertikaaliviljelyn etuna on, että sillä pystytään tuottamaan ruokaa moninkertainen määrä kasvihuoneviljelyyn verrattuna samassa maapinta-alassa.

Sisätiloissa voidaan tiedotteen mukaan viljellä ympärivuoden ja sato on tasalaatuista. Sääilmiötkään eivät vaikuta satoon.

Vuonna 2018 perustettu Pinoa Foods toimitti versoja ja syötäviä kukkia aiemmin lähinnä ravintoloille.

Koronapandemia muutti kulutustottumuksia, mikä kannusti tuomaan versotuotteet myös kuluttajamarkkinoille.

Valtakunnallinen jakelu ja kysyntä ylittivät tuotantokapasiteetin vanhassa toimitilassa, joten yrityksen oli etsittävä suuremmat toimitilat ja kehitettävä teknologiaa, joka mahdollistaa tehokkaamman tilojen ja resurssien käytön.

Nyt tähdätään runsaaseen satoon. Tuotantoprosessit ovat automatisoituja ja etäohjattavia.

– Kehittämässämme tuotantoympäristössä voimme ohjata esimerkiksi täsmäkastelua sekä ilmankiertoa langattomasti digitaalisella ohjauselektroniikalla hyödyntäen moderneja IoT-standardeja, kertoo yrityksen teknologiapäällikkö Juuso Määttä.

Versojen viljelyn etuna on nopea kasvatussykli ja hyvä ravintosisältö.

– Miksi käyttäisimme aikaa, tilaa, vettä ja sähköä siihen, että kasvattaisimme kasvin aikuiseksi salaatiksi? Versosta löytyy kaikki kasvun ainekset, kuten vitamiinit ja kivennäisaineet, tiiviimmässä muodossa, Pinoa Foodsin toimitusjohtaja Markus Liljestrand toteaa tiedotteessa.

Yrityksessä uskotaankin, että monikäyttöiset ja ravinnepitoiset versot löytävät tiensä jatkossa suomalaisten keittiöihin.

Pinoa Foods tutkii ja kehittää parhaillaan vertikaaliviljelyyn kasvatusjärjestelmiä, jotka hyödyntävät uusimpia teknologisia ratkaisuja ja säästävät yhden ruokakilon tuottamiseen käytettäviä resursseja.

Yritykselle on myönnetty Business Finlandin rahoitus vientimarkkinoiden selvitystutkimukseen.