Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vähemmän kakkaa – lintuinfluenssa on verottanut aikuisten valkoposkihanhien määrää

Valkoposkihanhien määrä on pääkaupunkiseudulla pysynyt ennallaan. Espoon suurin hanhimäärä, 311, havaittiin Otsolahdella.

Suomen ympäristökeskus laski heinäkuussa Helsingin ja itäisen Espoon rannoilla ja puistonurmilla laiduntavia hanhia yhteensä 5 036 yksilöä, joista poikasia oli 1 020.

Viime vuoteen verrattuna hanhien kokonaismäärä pysyi ennallaan, mutta aikuisten hanhien määrä laski yhdeksän prosenttia ja vastaavasti poikasten määrä kasvoi 30 prosenttia edelliskesästä.

Aikuisten lintujen määrä väheni jo toista vuotta peräkkäin ja sitä selittää hanhien talvehtimisalueilla jylläävä lintuinfluenssa.

Heinäkuun laskennassa eniten valkoposkihanhia havaittiin Kaivopuistossa (677), Suomenlinnassa (604), Töölönlahdella (453) ja Arabianrannassa (449). Näiden alueiden hanhien osuus on 43 prosenttia havaittujen hanhien kokonaismäärästä.

Espoon itäosissa valkoposkihanhia havaittiin noin 700 yksilöä, mikä on 150 enemmän kuin edellisenä vuonna. Otsolahden jälkeen suurimmat hanhimäärät laskettiin Otarannassa (115) ja Vermossa (84). Itäisen Espoon osuus laskennassa havaituista hanhista on 14 prosenttia.

Itäisessä Espoossa poikueita oli eniten Otsolahdella (13) ja Keilalahdella (13). Helsingissä poikueita havaittiin eniten Suomenlinnassa, missä niitä oli 86.

Poikuemäärän kasvamisen myötä poikasia laskettiin 300 yksilöä enemmän kuin edelliskesänä. Kylmästä keväästä huolimatta valkoposkihanhet onnistuivat pesinnöissään hyvin.

Valkoposkihanhet pesivät Helsingin ja Espoon saaristossa. Linnut tuovat poikasensa kesä-heinäkuussa kaupungin nurmikoille ruokailemaan. Valtaosa poikasista saavuttaa lentokykynsä heinä-elokuun vaihteessa, jolloin perhekunnat alkavat hyödyntää ravinnonhankinnassaan kasvavassa määrin sisämaan puistoja ja peltoalueita.