Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mökkikauppa hidastui, mutta tietyt kohteet myydään edelleen päivissä – välittäjä vinkkaa, mitä kannattaa tehdä perinteiselle huussille

Haluttuja ovat modernit rantakohteet, joihin pääsee autolla. Ne voivat mennä kaupaksi päivissä.

Kesämökkien kauppa on hidastunut Länsi-Uudellamaalla kahden vilkkaan vuoden jälkeen, kertovat Länsiväylän haastattelemat kiinteistönvälittäjät.

– Kysyntä on ehkä hieman laantunut, mutta kohteista on edelleen kysyntää ja tietyt kohteet menevät alta aikayksikön. Kun tarjontaa ei ole hirveästi, vähiin kohteisiin on enemmän ostajaehdokkaita, Aktia Kiinteistönvälitys Oy:n kiinteistönvälittäjä Anders Lundström kertoo.

– Kun korona on hellittänyt, mökkibuumi on hivenen laantunut. Osalle on saattanut tulla jopa mökkikrapula, jos on ostanut mökin vähän tyyriimmällä ja tänä päivänä ei välttämättä saa samaa hintaa. Painotan kuitenkin, että kaikki on tapauskohtaista, Lovén LKV:n kiinteistönvälittäjä Arto Lovén sanoo.

– Juhannukseen asti oli erittäin rauhallista, jopa pelottavan rauhallista, mutta nyt puhelin soi ja näyttöjä järjestetään. Nyt pitää katsoa, mitä nämä näytöt tuovat tullessaan. En kuitenkaan usko samaan määrään kauppoja kuin 2020 tai 2021, Lea Jakama Oy LKV:n asuntomyyjä Willy Lundqvist kommentoi.

Syitä haetaan toisaalta koronaepidemian hellittämisestä ja matkailun lisääntymisestä ja toisaalta inflaatiosta, korkojen noususta ja talouden epävarmuudesta.

Halutut kohteet menevät kuitenkin välittäjien mukaan edelleen kaupaksi nopeasti, jopa päivissä.

– Autotien päässä olevista merenrantakohteista on huutava pula. Nopeasti ovat menneet myös yksityiset saaret, joissa saa omaa rauhaa eikä ole naapureita, Anders Lundström kertoo.

Osalle on saattanut tulla jopa mökkikrapula.

Arto Lovén luettelee halutun mökin ominaisuudet: Tammisaari tai Inkoo, autolla perille, asiallinen vapaa-ajan rakennus, jossa pari kolme makuuhuonetta, erillinen sauna ja vierasmaja, hyvät ilmansuunnat ja mukavuuksia.

– Jos vielä hinta on kohdillaan, niin ei kauan nokka tuhise, kun se menee kaupaksi, Lovén toteaa.

Willy Lundqvist lisää, että Länsi-Uudellamaalla ihmiset haluavat usein suhteellisen valmista avaimet käteen -periaatteella.

– Monen toiveena on, ettei tarvitse kuin pyyhkiä pölyt ja tuoda omat huonekalut sisään ja alkaa käyttää nykyajan mukavuuksilla varustettua mökkiä.

Jokaisella välittäjällä on kokemusta kohteista, joiden myynti on vaikeampaa.

– Länsi-Uudellamaalla on paljon 1960–70-luvun mökkejä, jotka eivät vastaa nykypäivän tasoa. Niiden kohdalla myynnissä on tiettyä hitautta, Willy Lundqvist toteaa.

Hän vinkkaa, että jos mökissä on perinteinen huussi ja mökin aikoo myydä, voi olla järkevää hankkia ennen myyntiä pakastava tai polttava käymälä.

– Se voisi olla sellainen asia, jolla kaupat clousataan.

– 60–70-luvun vanhat kesämökit. Tiheään rakennetut rantaviivat, jossa on useita kohteita vieri vieressä. Ne ovat haastavia myydä, Anders Lundström sanoo.

Saarikohteissa on haittana se, että saareen ei välttämättä pääse ympäri vuoden ja saarimökki vaatii veneen hankintaa.

– Saari tuo vähän haastetta, mutta toisaalta saarikiinteistöllä on vakaat kannattajat. Siinä ollaan riittävän kaukana arjesta, eivätkä yllätysvieraat voi ajaa autolla pihaan, Arto Lovén naurahtaa.

Välittäjät ovat varovaisia ennustaessaan mökkikaupan tulevaa kehitystä. Yksi mahdollisuus on, että mökkikaupassa palataan aikaan ennen koronaa.

– En jaksa uskoa, että tässä mitään suurta muutosta tulee suuntaan tai toiseen. Ehkä nyt palataan aikaan ennen koronaa, pohtii Arto Lovén.