Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mustikan sato on hyvä ja kausi jatkuu vielä viikkoja – kauppias ihmettelee yhtä asiaa: "Olisi verotonta tuloa"

Marjakauppa on sujunut tänä kesänä hyvin, sanoo yrittäjä Juha Pitkänen. Perkkaalainen Pirkko Aaltonen haki mustikoita aamiasherkuksi.

Perkkaalla asuva Pirkko Aaltonen on varannut ennakkoon kaksi laatikollista mustikoita Tuoremyynti Pitkäsen myyntikojusta Leppävaaran Viaporintorilta.

– Olen intohimoinen marjastaja, mutta nyt olosuhteiden vuoksi ostan mustikat. Kun ostan marjat täältä, tiedän mitä syön. Samalla tuen paikallista yrittäjää ja poimijoita, Pirkko Aaltonen sanoo.

Aaltosen ostamat mustikat päätyivät suoraan pakastimeen. Marjojen poimiminen ja säilöminen on tuttua jo Aaltosen lapsuudenkodista.

– Nämä mustikat syödään sellaisenaan aamiaisella. Joskus leivon mustikkapiirakkaa.

Yrittäjä Juha Pitkäsen mukaan marjakauppa on sujunut tänä kesänä hyvin, mutta viljelijöillä on sen sijaan ollut vaikeuksia toimittaa myyntiin se, mitä pelloilla on kasvanut. Hän tietää, että kokonaisia lohkoja vadelma- ja mansikkapelloista on jäänyt poimimatta, koska poimijoista on kova pula.

– Kun tilalla tarvittaisiin 100 poimijaa, heitä on saatu 50–60. Ulkomailta ei ole tullut poimijoita yhtä paljon kuin ennen. Suomalaiset poimijat ovat marjatiloilta kadonneet kokonaan.

Vaikka ruuan hinta on noussut, mansikoita on myyty samoilla litrahinnoilla kuin aiempina kesinä.

– Näin pitää tehdä, koska 7 euroa mansikkalitrasta on kipurajalla ja 6 euron litrahinnalla kauppa käy hyvin. Tuontimarjojen hinnat ovat jopa laskeneet viime vuoteen verrattuna.

Pitkäsen mukaan metsämarjojenkin poiminnasta iso osa on vietnamilaisten ja thaimaalaisten poimijoiden harteilla.

– Otamme vastaan marjoja Kirkkonummen Jorvaspuodissa ja sinne marjoja on toimittanut muutama suomalainen poimija läntiseltä Uudeltamaalta, mutta heilläkin alkaa olla ikää.

Mustikkasato on tänä vuonna hyvä, ja Pohjois-Suomen mustikat ovat vasta tulossa myyntiin, joten mustikan satokausi jatkuu vielä kolmisen viikkoa.

– Ihmiset poimivat mustikoita omaan käyttöön, mutta eivät myyntiin, vaikka se olisi verotonta tuloa, Juha Pitkänen sanoo.

Mustikoita ostetaan sekä litroittain että laatikoittain. Menekki on viime vuosina kasvanut.

– Ihmiset ovat uudelleen oppineet käyttämään mustikoita, koska niiden terveellisyydestä on puhuttu paljon julkisuudessa, Pitkänen arvioi.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan mustikka- ja puolukkasadosta kerätään talteen noin 1–12 prosenttia.

Elintarvikkeena mustikkaan on yhdistetty useita edullisia terveysvaikutuksia, kuten pienentynyt sydän- ja verisuonitautien riski.

Luke ennakoi, että puolukkasadostakin tulee hyvä.