Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Caruna varautuu sähkökatkoihin Espoossa, näin säännöstely toteutuisi: "Pääsääntöisesti eivät tule yllätyksenä"

Sähkökatkot ovat ensi talvena uhkaavan energiakriisin myötä mahdollisia myös Espoossa. Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen sähkönjakelusta vastaavan Carunan toimitusjohtaja Jyrki Tammivuori kertoo, että yhtiö on jo varautunut sähkön säännöstelyyn.

– Itse emme sitä päätä, vaan yhteydenotto tulee Suomen kantaverkosta vastaavalta Fingridiltä ja toimimme tiiviissä yhteistyössä viranomaisten ja energiayhtiöiden kanssa, Tammivuori korostaa.

Jos sähkön säännöstelyyn Espoon alueella joudutaan, se pyritään kohdistamaan niin, että asiakkaille ei tule kohtuuttoman pitkiä katkoja. Käytännössä tämä voisi Tammivuoren mukaan tarkoittaa puolesta tunnista tuntiin kestäviä katkoja tarpeen mukaan esimerkiksi aamuisin tai iltapäivisin niin, että katkot kohdistuvat eri alueille vuorotellen.

Yhteiskunnan kannalta kriittisiä kohteita, kuten sairaaloita tai jäte- ja makeanveden pumppaamoita säännöstely ei koskisi.

Tammivuori korostaa, että ennen kuin säännöstelyyn päädytään, monen asian on täytynyt mennä pieleen.

– Pääsääntöisesti katkot eivät tule yllätyksenä, vaan pystymme varautumaan niihin muun muassa sääennusteita seuraamalla. Säännöstelyyn voisi johtaa esimerkiksi erittäin kylmä, tuuleton ja pilvinen päivä, jolloin lämmitystä tarvitaan paljon eikä tuuli- tai aurinkovoimaa saada riittävästi, siihen päälle häiriö omassa tuotantoverkossa ja vielä tilanne, jossa sähköä ei saada siirrettyä Baltiasta tai länsinaapureista, Tammivuori antaa esimerkin.

– Tällainen tilanne on toki mahdollinen, mutta kuinka todennäköinen se on, sitä mietitään nyt varmasti monella taholla.

Viime keväänä Carunan toimitusjohtajana aloittanut Tammivuori sanoo itse luottavansa Suomen kykyyn selvitä tilanteesta.

– Julkisuudessa sähköpulaa on ehkä vähän dramatisoitukin. Järjestelmän sisältä kun katsoo, niin nyt testataan pitkäjänteistä työtä, jota on tehty häiriötilanteita varten. Mielestäni Suomi on varautunut hyvin erilaisiin häiriötilanteisiin. Toki on aina hyvä herätellä ihmisiä järkevään sähkönkäyttöön ja riskien tiedostamiseen.

Sähköpulan uhatessa kansalaisia pyydettäisiinkin mukaan talkoisiin.

– Isoimmat sähkönkulutuskohteet kodeissa ovat sähköautojen lataus, sähkölämmitys sekä sähkösaunat. Sähkönkulutuksen piikit osuvat kodeissa aamuihin ja iltapäiviin. Sähköpulan uhatessa kodeissa voidaan vaikuttaa kulutukseen esimerkiksi aikaistamalla tai myöhentämällä sähköauton latausta tai lämmittämällä kuumavesivaraajaa yösähköllä, Tammivuori sanoo.