Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaiset innostuivat sähköautoista ja aurinkopaneeleista niin, että sähkönkulutus kasvaa lähivuosina ennätysvauhtia – kriittinen tilanne erityisesti eteläisessä Espoossa

Espoolaisten sähkönkulutus tulee ennusteiden mukaan kasvamaan seuraavien viiden vuoden aikana 35 prosentilla, kertoo Carunan toimitusjohtaja Jyrki Tammivuori.

Muutos on Tammivuoren mukaan valtava. Yleensä sähkönkulutus kasvu on prosentin, parin luokkaa vuodessa.

Taustalla vaikuttaa vihreä siirtymä, jossa espoolaiset ovat Tammivuoren mukaan poikkeuksellisen edistyksellisiä.

Espoon tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Jotta tähän päästään, Fortum luopuu kaukolämmöntuotannossa fossiilisista polttoaineista ja siirtyy sähköpohjaiseen tuotantoon, kuten teollisiin ilmalämpöpumppulaitoksiin ja datakeskusten hukkalämpöön.

Espoo on kehityksen etunenässä.

– Espoolaiset ovat innokkaita myös sähköautojen ja aurinkopaneelien hankinnassa. Nämä asiat vaikuttavat siihen, että sähkönkulutus kasvaa voimakkaasti. Vuoteen 2040 mennessä sähkönkulutus kasvaa Suomessa arvioiden mukaan 50 prosenttia. Espoo on tämän kehityksen etunenässä ja muutos tulee tapahtumaan täällä nopeammin kuin muualla Suomessa, Tammivuori arvioi.

Carunalle sähkönkulutuksen kasvu Espoossa tietää lisää investointeja.

Tammivuori arvioi, että yhtiö investoi esimerkiksi korkeajänniteverkkoihin Espoossa lähivuosina 40 miljoonaa euroa.

Espoolaisille tämä näkyy konkreettisina työmaina.

– Uudet korkeajänniteyhteydet toteutetaan maakaapeleina, sillä ilmajohdoille on vaikea löytää Espoossa enää tilaa. Maakaapelit ovat kaupunkilaisten mielestä varmasti maisemallisesti kauniimpi, mutta samalla usein kalliimpi ratkaisu.

Carunan tärkein hanke on Hepokorvesta Finnooseen kulkeva kaapeliyhteys. Sitä tarvitaan varmistamaan eteläisen Espoon sähkönsaanti, kun sähköntuotanto Fortumin Suomenojan voimalassa vähenee. Yhteys tulee kulkemaan Fingridin suunnitteilla olevalta Hepokorven sähköasemalta Suomenojalle. Hanke on suunnitteluvaiheessa ja tavoitteena on saada yhteys valmiiksi 2025.

Näkyvä muutos on Nuijalan sähköaseman katoaminen maisemasta. Se korvataan Sinimäen sähköasemalla, joka valmistuu syksyn aikana. Samassa yhteydessä valmistuu Leppävaaran sähköasemalta Sinimäkeen kulkeva noin 6 kilometrin mittainen kaapeliyhteys.

Caruna on jättänyt rakennuslupahakemuksen Kolmirannan sähköasemasta sekä noin 8 kilometrin mittaisesta Espoon keskuksen tuntumasta Ämmässuon kautta Kolmirantaan kulkevasta voimajohdosta.